Het succes van een TikTok-video? “De eerste twee seconden”

Ruim 4 miljoen Nederlanders gebruiken de Chinese socialmediadienst TikTok, waarvan 2,5 miljoen dagelijks. Dat is 34 procent meer dan in 2022. En dat zijn niet alleen tieners. TikTok groeit sterk onder twintigers en dertigers. Alle reden om als organisatie na te denken over het inzetten van dit platform. We gingen in gesprek met Bart Kampschreur, directeur van Vortex Agency, een bedrijf dat TikTok-campagnes ontwikkelt. “Aandacht moet je verdienen.”

De werknemers van Vortex Agency maakten onlangs een TikTok-video over de vraag: wie moet de snoeppot bijvullen? Ruim 20.000 mensen bekeken het filmpje. “Mensen vinden zoiets leuk om te zien. Zeker als er een verhaallijn in zit en het herkenbare emoties oproept. Daarom is zo’n korte video voor bedrijven een heel interessant middel om in te zetten”, zegt Kampschreur. TikTok biedt kansen voor elke organisatie die daar geld en tijd voor heeft, vervolgt hij. “Het is een must voor onderwijsinstanties, bedrijven die direct aan consumenten verkopen en organisaties waarvan het merendeel van het personeel onder de 35 jaar is. Maar ik vind dat ieder bedrijf in ieder geval aan de slag moet met korte video’s, ook op de andere socialmediaplatformen. Daarin kun je zoveel meer kwijt dan alleen plaatjes. Wat mij betreft gaan bedrijven terug naar de basis, waarbij ze gewoon iets maken dat leuk is.”

Korte video’s

de standaard TikTok is hét sociale medium van dit moment waar het volledig draait om korte video’s. Het platform was al groot onder tieners en groeide de laatste jaren enorm in de leeftijdscategorie tussen de 20 en 35  jaar. Inmiddels is TikTok giganten als LinkedIn en Twitter voorbij. Dat geldt zowel voor het totaal aantal gebruikers als het aantal minuten per dag dat consumenten gebruikmaken van de app. Kampschreur: “Het succes van TikTok zie je ook aan Instagram, dat Reels introduceerde. Ook YouTube voegde een soortgelijke optie toe: de zogeheten Shorts. Allemaal afgekeken van TikTok. Kortom, korte video’s zijn écht hot. Het is nu dé standaard in social media.

TikTok-specialist

Een specialist worden in TikTok-video’s? Een team leiden dat voor een groot scala aan klanten concepten bedenkt, formats ontwikkelt en video’s maakt? Nee, dat had Bart Kampschreur (31) uit Westervoort een jaar of tien geleden nooit bedacht. Kampschreur begon als rechtenstudent aan de Universiteit Utrecht, waarna hij de overstap maakte naar de Radboud Universiteit voor een master Marketing en in de wereld van social media belandde. Kampschreur is veelzijdig. En gepassioneerd. Hij vertelt vanuit kennis en kunde over de ontwikkeling van TikTok én de kansen die het biedt voor bedrijven. Vol enthousiasme doet hij vanuit zijn kantoor in Arnhem zijn verhaal. Vanaf die plek leidt hij het TikToklabel Vortex Agency. Dit bedrijf is onderdeel van Happy Horizon, een creatief bureau met zo’n 800 werknemers dat gespecialiseerd is in online marketing. “Wij zijn de TikTokdivisie. Ik ontwikkel de visie, werk formats uit en ontwikkelde een methodiek waarmee we consistent creatief kunnen zijn.”

To the point

Wat verklaart het succes van TikTok en de korte video’s? Kampschreur: “Het is geschikt omdat je snel to the point komt. Daarnaast heb je veel ruimte voor kleine verhaallijntjes die uit een heleboel hoogtepunten bestaan. Wat gebruikers ook fijn vinden is dat het afgebakend is. Een video duurt maximaal één minuut. En als mensen een filmpje niet leuk vinden, scrollen ze gewoon door.”

Gelikte huisstijl

TikTok bevat voornamelijk video’s die door mensen zelf gemaakt zijn. Een belangrijk onderdeel van het succes. Kampschreur legt uit dat mensen steeds minder behoefte hebben om communicatie te ontvangen van instituten. In de regel zijn dat video’s van hoge kwaliteit, met stockbeelden en een gelikte huisstijl. “Maar dat is helemaal niet leuk om naar te kijken. Bedrijven die het goed doen, laten de content lijken alsof het door andere mensen gemaakt is. Alsof iemand op de werkvloer gewoon leuke video’s voor jou heeft gemaakt. En daar is TikTok heel geschikt voor.” De TikTok-specialist noemt de Los Angeles Lakers, een basketbalteam uit de NBA, als voorbeeld. “Voorheen maakten ze allerlei dure video’s. Wat ze nu doen? Ze sturen iemand met een telefoon de spelerstunnel in. Die stelt dan een korte vraag aan een paar spelers. Bijvoorbeeld over hun favoriete nummer. Dat is dan de content. Het is gewoon leuk om naar te kijken. Het maakt de afstand tussen maker en gebruiker kleiner. Daardoor voelt het alsof je erbij bent. En dat is cruciaal voor de betrokkenheid. Mensen willen leuke video’s kijken. Ze zijn niet geïnteresseerd in een mooie huisstijl.”

Doelstelling bedrijven

Het is duidelijk. Kampschreur ziet legio kansen voor bedrijven die met TikTok aan de slag gaan. Organisaties zetten het voornamelijk in om het bewustzijn van hun merk of product te vergroten, de zogeheten Top of the Funnel. Daarnaast wordt het gebruikt om Search Engine Advertising (SEA) en de prestaties op social media te verbeteren. Kampschreur stelt dat TikTok in de basis minder gebruikt wordt voor conversie. “Maar het kan wel degelijk. Kijk maar naar de Amerikaanse Colleen Hoover, zij verkocht via TikTok miljoenen boeken. Ze heeft haar succes voor een groot deel te danken aan TikTok-gebruikers die online reviews en filmpjes plaatsen over haar boeken, waardoor haar populariteit en boekenverkoop enorm stegen.”

Personalisatie

De ontwikkelingen in de social media-apps gaan in een tempo dat moeilijk bij te benen is. Kampschreur noemt een trend die de laatste jaren veel veranderde: personalisatie. “Socialmediaplatformen zijn ooit gemaakt om vrienden te vinden en op de hoogte te blijven van hun activiteiten. Dat is niet meer zo. Het gaat niet meer om wie je kent, maar om wat je maakt. Dat is écht het belangrijkste. Vijf jaar geleden ging 80 procent van de tijd op aan het vinden van een publiek en 20  procent aan het maken van de content waardoor je het publiek vasthield. Dat is nu andersom. We maken leuke content en dat publiek vinden we er wel bij. Daar is TikTok heel goed in. De app is een bemiddelaar tussen maker en publiek. TikTok schotelt haar gebruikers video’s voor die passen bij hun interesses.”

Belangrijkste misvatting

Kampschreur, die ook socialmediales geeft op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, trekt regelmatig het land in om workshops en presentaties te geven over TikTok. Hij wijst studenten, managers en ondernemers op de belangrijkste misvatting: het veronderstellen van aandacht. Kampschreur: “Bedrijven denken dat mensen het boeiend vinden wat ze op social media zetten. Maar dat is niet zo. Een bedrijf is niet boeiend. Aandacht moet je verdienen. In die eerste twee seconden probeer je mensen over te halen om de rest van de video te bekijken.” In de praktijk ziet hij dat bedrijven veel geld uitgeven aan een videoploeg, maar dat ze niet nadenken over een format. Kortom: bedrijven investeren te veel in de productie en te weinig in het concept. Hoe het dan wel moet? Kampschreur: “Allereerst bedenk je het format. Ga je iets uitleggen, maak je een sketch of ga je iets testen? Vervolgens ga je op onderzoek uit en bedenk je hoe de video begint. Als je dat niet op orde hebt, heeft de rest ook geen zin.” Evalueren Waar kijkt Kampschreur naar om te bepalen of een video succesvol is? Hij noemt een aantal zaken: “We kijken naar merkbekendheid. Daarnaast is het percentage mensen dat de video volledig afkijkt belangrijk. Dat geeft inzicht of mensen het al dan niet interessant vinden. En als ze halverwege afhaken: op welk moment was dat dan? Verder onderzoeken we of we een stijging zien in het aantal mensen dat zoekt naar een bedrijf via Google. Als je deze zaken structureel analyseert, geeft dat een goed inzicht.”

Gewoon beginnen

Tot slot. Goed nieuws voor mensen en bedrijven die denken dat het volgen van allerlei cursussen noodzakelijk is om een leuke video te maken op TikTok. Kampschreur: “Die drempel wil ik wegnemen. Het is niet moeilijk. Meer dan je telefoon en de TikTok-app heb je niet nodig. De focus ligt niet op de camerakwaliteit. Maak iets dat leuk en persoonlijk is. Gewoon beginnen dus, want het kan écht een game changer zijn voor het imago, de bekendheid en de toekomst van jouw bedrijf.”

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

In gesprek met Jörgen Raymann - Sell the dream

We worden als sporters (over)belast - Blog van Sportonderzoek specialist Bas Vries

Markteffect op de NIMA Marketing Day - 'Communiceer de juiste boodschap op het juiste moment'

Sportsponsoring en ethiek: Het gaat écht samen

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Manager Marketing & Client Consultant