Impliciete associatie test (IAT)

Een impliciete associatie test (IAT) geeft inzicht in de psychologische processen die ten grondslag liggen aan gedrag van de consument.
De consument is niet altijd goed in staat om te benoemen wat er in hem of haar omgaat. Wanneer expliciete meetmethoden, zoals online vragenlijsten, worden gebruikt, kan dat een vertekend beeld geven. Impliciete meetmethoden, zoals een IAT, bieden hiervoor oplossingen om in die gevallen toch tot de kern te komen.

IAT is geschikt om onbewuste processen te meten zoals houding, gevoel, eerste reactie (‘gut’ feeling) en voorkeur. De impliciete associatie test is hiermee ook uitermate geschikt voor het testen van associaties van klanten met jouw organisatie. Bij een IAT staat de reactietijd van de respondent centraal. Sterke associaties zijn namelijk makkelijker op te roepen dan minder sterke associaties.
Met verschillen in reactietijd kan de sterkte van de associatie gemeten worden.
Deze verschillen in reactietijd brengen een mate van relevantie in het onderzoek.

Dit is iets wat wij graag terug willen laten komen in het onderzoek, om zo tot een relevant resultaat te komen. Met onze expertise kennen wij de markt door en door en kunnen wij ervoor zorgen dat wij een eindproduct opleveren waar je écht iets aan hebt. Want dat is natuurlijk waar het allemaal omdraait.

gedachten

Inzicht in de onbewuste processen

segmenteren

Inzicht in de passendheid tussen de gewenste imagowaarden, uw merk en de commercial

checklist

Veel mogelijkheden tot maatwerk

Waarom een impliciete associatie test?

Een IAT kan waardevol zijn om additioneel toe te voegen aan onder andere een campagne effectmeting. Om bijvoorbeeld inzicht te krijgen of de getoonde radio- of tv-commercial passend is bij de imago waarden en de identiteit van jouw merk. Het is ruim inzetbaar en we denken graag met je mee over jouw onderzoeksvraag en of deze methode de juiste inzichten kan bieden.

Hoe werkt een impliciete associatie test?

Een IAT bestaat uit circa 10 tot 20 aspecten die in overleg met jou worden bepaald. De aspecten zoals bijvoorbeeld innovatief, duurzaam, kwalitatief hoogwaardig en gezond worden in willekeurige volgorde aan de respondent voorgelegd. Van elk aspect wordt het volgende gemeten:

  • De associatiescore: % past wel - % past niet;
  • De gemiddelde reactiesnelheid (alleen waarden tussen 0,3 sec. en 3 sec.).

Een IAT biedt duidelijkheid of de getoonde campagne past bij de gewenste imagowaarden van de commercial én van het merk dat de commercial verspreidt. Hiermee wordt het onderbewuste van de consument gemeten. De uitkomsten worden gevisualiseerd in een associatiematrix, zoals hieronder weergegeven.

Bekijk bijvoorbeeld deze pagina's:

Typen onderzoek

Ben je op zoek naar strategische inzichten op basis van marktonderzoek? Of wil je ondervinden hoe onderzoek bijdraagt aan het (nog) succesvoller maken van jouw …

Meer info

Onderzoeksmethoden

Benieuwd welke methoden er zijn om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden? Dan zit je hier goed. Bekijk hier het overzicht van al onze onderzoeksmethoden.

Meer info

Imago-onderzoek

Weten hoe jouw doelgroep écht over je denkt? Een goed imago komt te voet en gaat te paard. Een veel gehoord spreekwoord dat maar al te duidelijk aangeeft dat een…

Meer info

Campagne effectmeting

Hoe effectief zijn jouw (marketing) campagnes? Als je te maken hebt met marketing- en communicatiebudgetten kan je je ongetwijfeld af en toe afvragen wat de optimale in…

Meer info

Online onderzoek

Online onderzoek is een snelle en effectieve veldwerkmethode om data te verzamelen voor jouw onderzoek. Het is een vorm van kwantitatief onderzoek, die vaak gebruikt word…

Meer info

Ontmoet ons team

Ontmoet ons enthousiaste team van specialisten, die voor je klaarstaan om jouw onderzoek tot een succes te maken! Door scherp en kritisch mee te denken vanaf de start van…

Meer info

Vergelijkbare cases

Om een goed beeld te geven hoe de impliciete associatie test in de praktijk werkt en wat het je onderaan de streep oplevert, hebben wij enkele mooie cases voor je uitgewerkt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je sommige vraagstukken herkent, omdat je deze bijvoorbeeld binnen jouw eigen organisatie ook bent tegengekomen. 

Macrodoelmatigheidsonderzoek: Hogeschool Leiden 

Markteffect Imagomonitor

Naamsbekendheid- & imago-onderzoek:
Copar-Italiano

Brand tracker onderzoek voor De Mandemakers Groep (DMG)

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Client Consultant