De student-journey: doorstromers, een vervolgopleiding bij uw eigen onderwijsinstelling

Mbo: de huidige mbo opleiding en een mogelijke vervolgopleiding op het mbo

Binnen het mbo onderwijs komt het regelmatig voor dat studenten doorstromen en een opleiding op niveau 1, 2 of 3 opvolgen met een nieuwe BOL of BBL opleiding op niveau 3 of 4. Naast het feit dat de student nog meer kennis opdoet en uiteindelijk een diploma behaald op een hoger niveau biedt het binnenshuis houden van dit type doorstromers een kans voor mbo-onderwijsinstellingen. Immers verhoogd dit de instroom van de niveau-3 en -4 opleidingen. Zo is het bereiken en voorlichten van huidige studenten ook eenvoudiger dan het targeten en binden van potentiële studenten (scholieren) zonder binding met de onderwijsinstelling.

Het in kaart brengen van de tevredenheid van de huidige opleiding helpt bij het verhogen van de kans op doorstroom. Immers ontevreden studenten overwegen eerder om hun tweede mbo opleiding te volgen bij een andere mbo-onderwijsinstelling.

Met behulp van een tevredenheidsonderzoek onder studenten brengt Markteffect de tevredenheid over de initiële opleiding in kaart. Daarnaast worden ook de doorstroomintentie, de satisfiers en de dissatisfiers in de ondersteuning op het maken van een vervolgkeuze in kaart gebracht.

Hbo, de huidige hbo opleiding en een mogelijke vervolgopleiding op het hbo

In het hbo onderwijs is het gangbaar dat een bachelorstudent na het behalen van een diploma voor de bachelor een master gaat volgen. Uit onderzoek is gebleken dat de bachelorstudent vrijwel altijd de eigen hogeschool overweegt en raadpleegt voor het volgen van de master. Echter is het maken van de keuze voor een master van de eigen hogeschool niet altijd voor de hand liggend. Immers de keuze voor de student is reuze. Studenten stellen zichtzelf daarom in het laatste jaar van de bachelor veelal de volgende vragen:

  • In welke richting wil ik een master volgen? En waar dient de master die ik wil volgen aan te voldoen?
  • Geef ik de voorkeur aan een praktische hbo master of een wetenschappelijke master op wo niveau?
  • Wil ik mijn masteropleiding volgen bij mijn huidige hogeschool, een andere hogeschool of ga ik me oriënteren op een masteropleiding van een universiteit?
  • Ben ik tevreden over mijn huidige hogeschool en welke rol speelt deze (on)tevredenheid bij de keuze van de master?
  • Welke andere aspecten zoals het opgebouwde ecosysteem met wonen, sporten en leven spelen mee bij de keuze?

Markteffect helpt hogescholen om de loyaliteit, doorstroomintentie alsmede de drivers en road blocks voor het vervolgen van het opleidingstraject binnen de eigen hogeschool in kaart te brengen. Dergelijke trajecten kunnen uiteraard ook worden vormgegeven voor Associate Degree studenten, zij maken hierbij echter de keuze voor de bachelor als vervolgopleiding.

Wist je dat…

20 tot 30% van de algemene tevredenheid en het feit of de student fan van de onderwijsinstelling is, positief kan worden beïnvloed door het inzetten op de persoonlijke relatie tussen studie en student? Uit onderzoek blijkt meerdere malen dat de docent dé aangewezen persoon is om:

* Waardering te tonen voor kritisch denken van de student;
* Probleemoplossend vermogen van studenten stimuleren;
* Ervoor te zorgen dat studenten zich onderdeel gaan voelen van de onderwijsinstelling, de onderwijsinstelling moet ervoor zorgen dat de student zich identificeert met zijn of haar studie;
* Ervoor te zorgen dat studenten persoonlijke doelen bepalen om zich zodoende te motiveren voor hun studie.

Wo, de bachelor en een mogelijke masteropleiding bij de universiteit

In het universitair onderwijs is het gangbaar dat een bachelorstudent na het behalen van een diploma voor de bachelor een master gaat volgen. Uit onderzoek is gebleken dat ook de universitaire bachelorstudent vrijwel altijd de eigen universiteit overweegt en raadpleegt voor het volgen van de master. Immers is de keuze ook hier reuze en is de keuze voor een master van de eigen universiteit niet altijd voor de hand liggend. De student stelt zichtzelf veelal in het laatste jaar van de bachelor de volgende vragen:

  • In welke richting wil ik een master volgen? En waar dient de master die ik wil volgen aan te voldoen?
  • Geef ik de voorkeur aan een wetenschappelijke master of kan een meer praktische hbo master ook iets voor mij zijn?
  • Wil ik mijn masteropleiding volgen bij mijn huidige universiteit, een andere universiteit of ga ik me (ook) oriënteren op een masteropleiding van een hogeschool?
  • Ben ik tevreden over mijn huidige universiteit en welke rol speelt deze (on)tevredenheid bij de keuze van de master?
  • Welke andere aspecten zoals het opgebouwde ecosysteem met wonen, sporten en leven spelen mee bij de keuze?

Markteffect helpt de universiteit om de loyaliteit, doorstroomintentie alsmede de drivers en road blocks voor het vervolgen van het opleidingstraject binnen de eigen universiteit in kaart te brengen.

Markteffect Emerce 100 Markteffect 10x FD Gazelle Top 250 Groeibedrijven 2021

80

Flexibele Veldmedewerkers

75

Fulltime Onderzoeksspecialisten

Leon <span>Geboers</span>

Leon Geboers

Client Consultant