Wat is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?

De Europese Unie wil een duurzamere economie en introduceerde daarom in 2023 de CSRD. Deze richtlijn verplicht bedrijven om naast financiële resultaten óók te rapporteren over hun impact op Environment, Social en Governance (ESG). Dit zorgt ervoor dat stakeholders bedrijven kunnen vergelijken en beter geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Wat deze richtlijn extra bijzonder maakt, is het concept van de zogenaamde ‘dubbele materialiteit’. Dit betekent dat bedrijven niet alleen rapporteren over hoe ESG-factoren hun bedrijfsvoering beïnvloeden, maar ook over hoe hún activiteiten de maatschappij en het milieu raken. Dit zorgt voor een completer en eerlijker beeld.

Geldt de CSRD ook voor jouw bedrijf?

In Nederland moeten tussen de 3.000 en 6.000 bedrijven voldoen aan de CSRD, en dit aantal blijft groeien. Sinds 1 januari 2024 is de richtlijn al van kracht voor grote bedrijven. Een bedrijf valt hieronder als het aan minstens twee van de volgende criteria voldoet:

  • Meer dan 250 medewerkers;
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar;
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans.

Vanaf 2026 geldt de CSRD ook voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. Voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgt een afgeslankte versie naar verwachting in 2028. Maar ook bedrijven die nu nog buiten de richtlijn vallen, krijgen indirect met de CSRD te maken. Grote bedrijven worden namelijk verplicht om over de ESG-prestaties van hun hele waardeketen te rapporteren. Dit betekent dat ze ook duurzaamheidseisen stellen aan kleinere leveranciers. Kortom: de CSRD kan sneller invloed hebben op jouw bedrijf dan je denkt.

Wat betekent de CSRD concreet?

De CSRD dwingt bedrijven om duurzaamheid te integreren in hun strategie. Dat begint met het formuleren van concrete doelstellingen rond de volgende aspecten:

  • Environment: zoals CO₂-uitstoot, energieverbruik, circulariteit en biodiversiteit.
  • Social: zoals diversiteit, inclusie, arbeidsomstandigheden en mensenrechten.
  • Governance: zoals transparantie, beloningsbeleid en ethisch ondernemerschap.

Als de doelstellingen helder zijn, moeten processen ingericht worden om de doelstellingen te realiseren, te meten en te verbeteren. Binnen dit hele proces neemt het verzamelen en beheren van data een belangrijke plek in beslag. Data van verschillende afdelingen, externe bronnen en diverse ESG-indicatoren moeten geïntegreerd worden.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

MIE 2025 - het grootste Data & Insights Event van de Benelux

De Nationale Voice Monitor 2025

Hoe kwalitatief en kwantitatief onderzoek elkaar versterken

Momenten die tellen: hoe sturen op Category Entry Points (CEP’s) je marketingstrategie versterkt

Ank <span>Hobbes</span>

Ank Hobbes

Client Consultant