Wat is een focusgroep in marktonderzoek?
Focusgroepen worden in marktonderzoek ingezet om kwalitatieve inzichten te vergaren van een groep respondenten. Door goede begeleiding tijdens het gesprek, worden waardevolle inzichten zoals onderliggende drijfveren, drivers, barriers en percepties verzameld. Door de onderliggende discussies en interacties tussen de verschillende respondenten, worden verschillende inzichten verzameld die met een enquête of een interview niet boven water komen.
Om die reden worden focusgroepen vaak ingezet bij een marktonderzoek traject waarbij men op zoek gaat naar kwalitatieve input, zoals voor conceptontwikkeling, drivers & barriers, usability & usage onderzoeken.
Focusgroepen in de praktijk
Een focusgroep wordt vooraf goed voorbereid door een kwalitatief onderzoeker vooraf een ruimte geprepareerd wordt waar een goede discussie plaats kan vinden, een vragenlijst in de vorm van verschillende discussie onderwerpen opgesteld wordt, waarbij een groep respondenten verzameld wordt en waarbij vooraf de opname materialen voorbereid en getest worden.
In een sessie van meestal 60 tot 120 minuten worden verschillende onderwerpen voorgesteld, waarbij de groep gevraagd wordt om in discussie te gaan. De begeleidende kwalitatief onderzoeker (ook wel moderator genoemd), zorgt ervoor dat iedereen voldoende spreektijd krijgt en dat de groep bij het onderwerp blijft. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om gebruik te maken van verschillende manieren van extra visuele of interactieve middelen om de creativiteit, betrokkenheid en efficiency te versterken, denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Miro borden
- Visuele opdrachten
- Moodboards
- Testen van een product
Tot slot wordt ná het onderzoek alle input verwerkt en worden analyses gemaakt op basis van de data. In de vorm van een op maat gemaakte rapportage zorgen onze Research Experts ervoor dat de opdrachtgever efficiënt aan de slag kan met de resultaten.