1 op de 3 grote bedrijven weet nog niet dat ze vanaf 2024 alle reizen van werknemers moeten bijhouden om hun CO2-uitstoot te meten

Een op de drie werkgevers blijkt niet te weten dat het Nederlandse bedrijfsleven vanaf 2024 een CO2-rapportageplicht heeft. Ook lijken weinig bedrijven te weten wat er precies onder die rapportageplicht valt. 

CO2-rapportageplicht vanaf 2024

De regel, die vanaf 1 januari ingaat, verplicht bedrijven en organisaties met meer dan honderd medewerkers om aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te rapporteren hoeveel kilometers hun werknemers reizen voor hun werk.

Zo’n 8.000 bedrijven moeten aan de verplichting voldoen, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door deze data voortaan per bedrijf op een rijtje te hebben, verwacht de overheid beter te kunnen leren of Nederland op de goede weg is om zijn klimaatdoelen te halen.

De wet blijkt, een half jaar voordat deze ingaat, nog totaal onbekend te zijn bij nagenoeg een op de drie grote bedrijven (30 procent). Opvallend is dat hoe groter de organisatie bij bedrijven is, des te minder managers de maatregel zeggen te kennen. 37 procent van de managers bij bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers stelt niet op de hoogte te zijn van de maatregel. Onder concerns met honderd tot 250 medewerkers is dit aandeel 22 procent.

Bedrijven blijken bovendien niet erg goed op de hoogte te zijn van welke soorten vervoer zij moeten registreren. Ze denken vooral dat gemotoriseerd vervoer moet worden geregistreerd, terwijl te voet afgelegde kilometers ook moeten worden genoteerd. 66 procent denkt ten onrechte dat dit laatste niet hoeft.

Zo'n zes op de tien bedrijven leeft in de onterechte veronderstelling dat gefietste kilometers niet hoeven te worden genoteerd. Ongeveer de helft van de bedrijven weet daarnaast niet dat ritjes met de elektrische fiets of het ov vanaf 2024 geregistreerd moeten worden. 45 procent van de bedrijven denkt dat vliegreizen wel moeten worden gerapporteerd, terwijl dit juist weer niet onder de regel valt.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder verantwoordelijke managers van 209 grote Nederlandse bedrijven. De studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van mobiliteitsplatform XXImo.

Bekijk het hele rapport van XXImo hier.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Digitalisering helpt bij terugdringen personeelstekort

Eén op de vijf bedrijven heeft geen aandacht voor vitaliteit