Helft van Nederlanders vindt mobiele telefoon slecht voor opvoeding kind

3 september 2015

Volgens een groot deel van de Nederlanders heeft het toenemende gebruik van de mobiele telefoon onder kinderen een negatieve invloed op de opvoeding. Uit recent uitgevoerd onderzoek door marktonderzoeksbureau Markteffect blijkt dat de helft van de Nederlanders (47%) van mening is dat het toenemende gebruik van de mobiele telefoon onder kinderen (t/m 17 jaar) slecht is voor hun algemene opvoeding. Daarentegen is ‘slechts’ één vijfde van de Nederlanders het hier oneens mee. Zij vinden dat het toenemende gebruik van de mobiele telefoon onder kinderen niet slecht is voor hun algemene opvoeding.

In het onderzoek van Markteffect zijn verschillende stellingen voorgelegd aan representatief Nederland over de invloed van het gebruik van de mobiele telefoon onder kinderen. Zo geeft meer dan de helft van de Nederlanders (53%) aan dat het toenemende gebruik van de mobiele telefoon onder kinderen zorgt voor een slechtere communicatie tussen ouder en het kind. Ook speelt het gebruik van de mobiele telefoon een rol in de financiële opvoeding. Bijna twee derde van de Nederlanders (63%) geeft aan dat het beter voor de financiële opvoeding van kinderen is als zij van hun ouders een mobiele telefoon met prepaid kaart krijgen dan één met een abonnement. Daarnaast is 30% van de Nederlanders van mening dat de straling die mobiele telefoons uitzenden schadelijk is voor de gezondheid van kinderen.

Edgar de Beule, directeur van Markteffect, geeft zijn reactie:

 “Volgens een groot deel van de Nederlanders is het gebruik van een mobiele telefoon slecht voor de opvoeding van kinderen. Onder ouders lijkt ook de vraag te spelen op welke leeftijd het normaal is dat de kinderen een mobiele telefoon krijgen. Deze vraag ontstaat tegenwoordig al vaak wanneer de kinderen nog op de basisschool zitten. In ons onderzoek is gevraagd vanaf welke leeftijd een kind een mobiele telefoon mag/moet hebben. Nederlanders geven een gemiddelde leeftijd van 13,5 jaar aan en meer dan een derde van de Nederlanders geeft een leeftijd van 12 jaar aan. Dit betekent dat de meeste mensen vinden dat kinderen pas op de middelbare school een mobiele telefoontje zouden moeten krijgen”
Edgar de Beule

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Demian van Gils - ‘Het mooiste zijn de vele kleine overwinningen'

Ik houd ervan om voorop te lopen: Interview met Josh Veldhuizen, JOSH V

Supermark(t)eting: je wordt beïnvloed waar je bij staat

Thinking fast & slow: Haribo vs. Kees Smit Tuinmeubelen