Imago-onderzoek

Het onderzoeken van de naamsbekendheid en imago van uw onderwijsinstelling.
Een imago-onderzoek gericht op de naamsbekendheid en het imago van uw onderwijsinstelling biedt talloze voordelen. Het gaat niet alleen om het begrijpen van de huidige studenten in hun studiejaren, maar ook om het perspectief van potentiële studenten bij hun keuzeproces en de informatiebronnen die ze raadplegen. Daarnaast is het meten van het imago of reputatie van de onderwijsinstelling onder andere stakeholders vaak leerzaam. Markteffect is ruim vijftien jaar actief in het uitvoeren van imago-onderzoeken. Een imago-onderzoek vormt een krachtig instrument om uw onderwijsinstelling verder te brengen en de algehele onderwijskwaliteit te verhogen.

Potentiële studenten

Tijdens de overgang van  de middelbare school naar het vervolgonderwijs, bijvoorbeeld naar  een mbo-instelling, hogeschool of universiteit, staan potentiële studenten voor belangrijke keuzes en mogelijkheden. Ze verkennen opleidingsmogelijkheden en raadplegen informatiebronnen. Maar het gaat niet alleen om de keuzes die studenten maken; het draait ook om de beeldvorming van de instelling zelf. Wat verwachten studiekiezers aan te treffen? Kijken ze positief, neutraal of negatief naar de instelling en waarin onderscheidt deze zich van anderen? Dit zijn belangrijke zaken die de onderwijsinstelling kunnen helpen bij het positioneren en bepalen van middelen om aan het imago te werken. Het imago-onderzoek biedt inzicht in hoe de instelling wordt waargenomen en kan helpen bij het identificeren van sterke punten om te benadrukken en eventuele zwakke punten aan te pakken. Dit stelt uw onderwijsinstelling in staat om de ervaring van potentiële studenten te verbeteren, obstakels weg te nemen en effectiever te communiceren over de studieopties en voordelen die uw instelling te bieden heeft. Zo ondersteunt het niet alleen weloverwogen beslissingen, maar versterkt het ook het imago van uw onderwijsinstelling.

Huidige studenten

Ook het uitvoeren van een imago-onderzoek onder huidige studenten kan waardevol zijn voor onderwijsinstellingen. Het begrijpen van deze groep biedt een basis voor strategische ontwikkeling. Hoe ervaren zij uw onderwijsinstelling en wat zij delen met anderen erover? Dit kan invloed hebben op de reputatie van de onderwijsinstelling. Huidige studenten fungeren als potentiële ambassadeurs van de instelling, en een positieve reputatie onder deze doelgroep straalt positief af op andere doelgroepen, zoals potentiële studenten. Bovendien, wanneer deze huidige studenten afgestudeerd zijn, blijven ze een rol spelen als alumni, waardoor ze betrokken kunnen blijven bij het onderwijsproces, levenslang leren kunnen bevorderen en kunnen bijdragen aan samenwerking met het bedrijfsleven.

Medewerkers

Medewerkers vormen de ruggengraat van uw onderwijsinstelling en spelen een belangrijke rol in het realiseren van haar doelen en visie. Hun inzet, vaardigheden en motivatie zijn direct van invloed op de prestaties en het succes van de onderwijsinstelling. Het uitvoeren van een imago-onderzoek gericht op medewerkers biedt inzicht in hun perspectieven, behoeften en tevredenheid. Dit onderzoek stelt uw onderwijsinstelling in staat om effectiever in te spelen op de verwachtingen van medewerkers, obstakels weg te nemen die hun prestaties kunnen belemmeren en een positieve werkomgeving te creëren die hun betrokkenheid vergroot.

Werkveld

Het uitvoeren van een imago-onderzoek binnen het werkveld van een onderwijsinstelling biedt diepgaand inzicht in hoe de instelling wordt waargenomen door haar belangrijkste stakeholders, waaronder studenten, ouders, docenten, mentoren en decanen. Dit onderzoek onthult niet alleen de sterke punten en positieve aspecten van de instelling, maar identificeert ook mogelijke zwakke punten en punten ter verbetering. Door te begrijpen hoe het imago van de onderwijsinstelling wordt gevormd en welke percepties heersen, kan de instelling strategieën ontwikkelen om haar positie te versterken, te reageren op eventuele zorgen en effectiever te communiceren met haar stakeholders.

Markteffect onderwijs monitoren

In samenwerking met tientallen onderwijsinstellingen, voert Markteffect jaarlijks onderzoek uit naar hoe de naamsbekendheid en het imago van mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstellingen worden ervaren. Kijk bij de monitoren voor meer informatie en/of om deel te nemen.

Privacy en beveiligingsrichtlijnen

Markteffect is in het bezit van ISO certificering en werkt volgens de richtlijnen van de AVG. Daarnaast wordt er gewerkt naar de richtlijnen en standaarden van de branchevereniging. Data van studiekiezers, studenten en andere doelgroepen is hierdoor in goede handen.

 

Leon <span>Geboers</span>

Leon Geboers

Client Consultant

Benieuwd wat wij voor uw onderwijsinstelling en vraagstuk kunnen betekenen?