Ruim 1.000 Nederlanders deden mee aan het onderzoek. Iets meer dan de helft van deze respondenten (54%) geeft aan ervaring te hebben met mondkapjes. Deze ervaringen worden door de meerderheid (44%) als neutraal ervaren. Echter, de overige respondenten hebben wel een sterke mening over hun ervaringen met mondkapjes. Zo geeft één op de drie Nederlanders (31%) aan dat deze ervaringen positief zijn, tegenover een kwart (26%) dat aangeeft juist negatieve ervaringen met mondkapjes te hebben.
Begrip, maar geen noodzaak
Driekwart van de Nederlanders heeft begrip voor een mondkapjesplicht (73%). Echter, begrip geeft nog geen noodzaak aan: slechts een derde van de Nederlanders (34%) vindt dat het dragen van een mondkapje verplicht moet zijn, tegenover bijna de helft die dat niet ziet zitten (44%). Van de mensen die geen ervaring hebben met mondkapjes vindt slechts een kwart (26%) dat het dragen hiervan verplicht zou moeten zijn. Volgens voorstanders van de mondkapjesplicht zou dit vooral moeten worden ingevoerd in winkels (54%), evenementen (52%), openbare gebouwen (52%), horeca (34%) en werk (19%). Bijna twee op de vijf voorstanders (38%) vindt zelfs dat een mondkapje verplicht zou moeten zijn wanneer iemand het huis verlaat – ongeacht waar men naartoe gaat.
Het is voornamelijk de oudere generatie (55 jaar of ouder) die begrip heeft voor de mondkapjesplicht. Bijna vier op de vijf respondenten in die leeftijdsgroep (78%) geven aan begrip te hebben voor de invoer van de mondkapjesplicht tegenover 63% van de respondenten jonger dan 34 jaar.
Empatisch
We hebben geen probleem met het dragen van een masker voor de gezondheid van een ander (85%), of voor die van onszelf (84%). Bovendien geeft men aan meer zorgen te maken om de gezondheid van vrienden/familie (61%) dan die van onszelf (47%). Dat we een mondkapje dragen voor een ander, en niet voor onszelf, blijkt ook uit onze opvattingen m.b.t. mondkapjes: de helft van Nederlanders gelooft dat een mondkapje niet veel doet voor je eigen bescherming tegen corona (51%), maar een meerderheid gelooft dat mondkapjes anderen wél helpt (58%).
Vermijden beter dan dragen?
Verder blijkt uit het onderzoek dat zeven op de tien Nederlands (69%) momenteel hun gedrag aanpassen om geen mondkapje te hoeven dragen. Denk hierbij aan het vermijden van het openbaar vervoer en drukke plekken. Dit geldt in mindere mate voor mensen jonger dan 35 jaar (57%). Wellicht dat deze groep daarom ook juist meer begrip heeft voor de potentiële invoer van de mondkapjesplicht.
Voor sommigen is het ook beter dat zij situaties vermijden waar ze een masker moeten dragen; één op de zes Nederlanders geeft namelijk aan zich minder goed aan de corona maatregelen te houden wanneer ze een mondkapje dragen (18%). Gelukkig weet een meerderheid wel dat een mondkapje géén goede vervanger is van hygiënemaatregelen (73%).
Naar het overzicht