De koers
Hoewel de koers van Bitcoin sinds de vorige meting van $ 55.000 naar $ 33.000 gedaald is, blijkt het vertrouwen dat de Nederlander in de cryptomunt heeft niet significant te zijn afgenomen. Bij een koers van $ 55.000 werd het gemiddelde vertrouwen beoordeeld met een 4.9, tegenover een gemiddeld vertrouwen van een 4.8 na de koersdaling van 40%. Jongeren hebben beduidend meer vertrouwen (5.6) in de Bitcoin dan ouderen (4.1). Bovendien is nog altijd 15% in overweging om komend jaar te investeren. Het hogere vertrouwen van jongeren blijkt ook uit hun overweging, 26% van de jongeren is voornemens het komende jaar in Bitcoin te gaan investeren.
Tegenstand voor Bitcoin
Cryptocurrency is een veelbesproken onderwerp, ook invloedrijke beroemdheden spelen hier een belangrijke rol in. De CEO van Tesla, Elon Musk, is één van de personen die zich veelvuldig over Bitcoin uitlaat. Hij is actief op Twitter en blijkt zoveel impact te hebben dat hij met zijn tweets koersschommelingen aan kan wakkeren. Bij een positieve tweet stijgt de koers en bij een negatieve tweet daalt de koers. Van de Nederlandse investeerders vindt 53% dat hij (Musk) een vloek is voor de Bitcoin.
Alle cryptomunten
Onder de verschillende cryptocurrency blijft de bekendheid van Bitcoin het grootst in vergelijking met de meting in maart. Op de tweede plaats staat Ethereum als bekendste cryptomunt. Opvallend is dat het aantal Ethereum bezitters wel minimaal (+ 1%) is gestegen. Inmiddels bezitten bijna 400.000 Nederlanders (een deel van) de cryptomunt Ethereum.
Ook in België en Duitsland is het overigens een veelbesproken onderwerp. Daarom voert Markteffect ook in deze landen een nulmeting uitgevoerd. In zowel België als Duitsland is 6% in het bezit van (een deel van) Bitcoin. Gezien de populatie betekent dit dat 4 miljoen Duitsers en 500.000 Belgen in het geïnvesteerd hebben. Bij Ethereum gaat het om 3% van de Nederlanders én Duitsers en 2% van de Belgen, die in het bezit van de cryptomunt zijn.
Tijdens iedere meting wordt een indexcijfer berekend op basis van de KPI’s die in bovengenoemd model weergegeven worden. Elke KPI wordt berekend aan de hand van een aantal vragen en/of stellingen die betrekking hebben op het desbetreffende onderwerp en worden met elkaar verrekend tot één cijfer. Doordat Markteffect het onderzoek periodiek herhaald, kan dus ook de impact van onder andere een stijgende of dalende koers en andere actuele ontwikkelingen over tijd worden gemeten.
De eerste resultaten zijn op 3 augustus 2021 heeft Bas de Vries de eerste resultaten besproken bij BNR Nieuwsradio. Luister het fragment hier terug.
De volgende meting staat gepland voor oktober 2021. Wilt u meer informatie of deelnemen aan het onderzoek? Neem dan gerust contact met ons op.
Naar het overzicht