Ondanks de groeiende interesse in het zzp-schap zijn er ook factoren die mensen tegenhouden om daadwerkelijk de overstap te maken. Voor deze groep spelen de aangekondigde veranderingen* een grote rol. Twee op de vijf werknemers (40%) geven aan dat ze door de nieuwe regels minder snel de overstap naar zelfstandigheid zouden overwegen. Vooral de strengere controle en handhaving op schijnzelfstandigheid en de mogelijke verplichte AOV zijn hierin doorslaggevend.
Redenen om als zzp’er te werken
Zzp’ers kiezen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan vanwege de vrijheid en flexibiliteit die het biedt. Onder zzp’ers worden de volgende redenen het meest genoemd:
1. Ik geniet van de vrijheid om mijn eigen werktijden te bepalen (28%)
2. Ik kan mijn eigen opdrachten en klanten kiezen (17%)
3. Ik kan mijn werk als zzp’er beter combineren met andere dingen die ik doe (13%)
4. Ik houd van de afwisseling en diversiteit in mijn werk (10%)
5. Ik werk als zzp’er om mijn eigen bedrijf op te bouwen (8%)
Waarom stoppen zzp’ers?
Hoewel veel werkenden overwegen om zzp’er te worden, zijn er ook velen die deze stap al gezet hebben, maar weer stopten. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van werkend Nederland (33%) ooit als zelfstandige heeft gewerkt. Onder werkenden jonger dan 35 jaar ligt dit percentage zelfs op 54%. De belangrijkste redenen om te stoppen? Een betere kans op werk in loondienst (25%), onzekerheid over opdrachten (22%) en te weinig inkomsten (20%).
Werken als zzp’er zou volgens zzp’ers aantrekkelijker gemaakt kunnen worden door de overheid door belastingen te verlagen (16%) en door meer zekerheid te bieden bij ziekte of arbeidsongeschiktheid (15%). Momenteel heeft slechts 23% van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De belangrijkste redenen om geen AOV af te sluiten zijn de hoge premiekosten (35%), het werken in een branche met een laag arbeidsongeschiktheidsrisico (18%) en de perceptie dat een AOV niet noodzakelijk is (12%).
Mening over strengere handhaving verdeeld
Zowel zzp’ers als werkenden in loondienst zijn zich bewust van de strengere controle en handhaving op schijnzelfstandigheid. Spontaan noemt 39% van de zzp’ers deze maatregel als meest bekend. Toch lijken zelfstandigen zich weinig zorgen te maken: 72% geeft aan zich geen zorgen te maken over de impact op hun werk. Onder werkenden in loondienst is de verwachting van impact juist groter: een derde denkt dat de handhaving effect zal hebben op hun organisatie.
Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Markteffect in februari 2025 onder een representatieve steekproef van 1027 werkende Nederlanders in loondienst en zzp’ers.
*De aangekondigde maatregelen omvatten onder andere een strengere handhaving op schijnzelfstandigheid, waardoor opdrachtgevers en zzp’ers beter moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is van verkapt dienstverband. Daarnaast wordt er gesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers, wat extra kosten met zich mee kan brengen. Verder overweegt de overheid het verscherpen van fiscale regelingen, zoals het mogelijk afbouwen van de zelfstandigenaftrek, om het verschil tussen zzp’ers en werknemers in loondienst te verkleinen.
Naar het overzicht