Verder geeft 46 procent van de respondenten aan dat er überhaupt geen eindverantwoordelijke aangesteld is voor de digitalisering binnen de organisatie. Van de bouwprofessionals die een inschatting hebben kunnen maken, schat tweederde dat er minder dan vijf procent van de omzet beschikbaar was in 2021 voor digitalisering. 44 procent weet geen inschatting te maken van hoeveel omzet hiervoor beschikbaar is.
“Op de arbeidsmarkt is het tien voor twaalf en dat geldt helemaal voor het medewerkerstekort in de bouw. Bedrijven schreeuwen om handen die de uitdagingen van de komende jaren moeten gaan uitvoeren. Zo beoogd de sector de komende jaren honderdduizend woningen per jaar te moeten gaan bouwen”, stelt Kevin Voges, productmanager Bouw bij AFAS Software. “Als de sector dit wilt bereiken dan moet wel eerst het medewerkerstekort opgelost worden. Het is goed om te zien dat de sector zich bewust is van het feit dat digitalisering hieraan bij kan dragen. Een juiste eindverantwoordelijke aanstellen kan hier de oplossing voor zijn.”
Onnodige kosten voorkomen
Bijna één op de vijf van de bouwprofessionals voor wie digitalisering (heel) belangrijk is geeft aan dat er een (zeer) lage prioriteit wordt gegeven aan digitalisering. Dit is ook terug te zien in het budget dat beschikbaar gesteld wordt. “Opmerkelijk om te zien”, stelt Thomas Huigen, client consultant bij Markteffect. “Zeker omdat het merendeel van de respondenten aangeeft digitalisering als oplossing te zien voor het verlagen van de zogenoemde faalkosten. Helemaal omdat juist dit de kosten zijn die ontstaan door fouten die voorkomen hadden kunnen worden. We spreken dus eigenlijk over onnodige kosten.” Van de respondenten stelt 65 procent dat het digitaliseren van hun processen van groot belang is voor het verlagen van deze kosten. Nog eens 58 procent merkt op dat het in gang zetten van digitalisering van invloed is geweest op het terug laten lopen van de onnodige kosten.
Verschillen binnen de branche
Digitalisering is voor zeventig procent van de organisaties, ondanks alle knelpunten, wel degelijk prioriteit. Opvallend is wel dat het vooral de architecten- en ingenieursbureaus zijn die ontzettend veel prioriteit geven aan het instrument dat volgens velen de oplossing is om personeelstekorten terug te dringen (86 procent). Dit ligt dit bij de bouwnijverheid (69 procent) en handel in bouwmaterialen (57 procent) een stuk lager.
Over het Trendonderzoek
Het Trendonderzoek ‘Digitalisering in de bouwsector’ is in 2021 gehouden onder 514 bouwprofessionals in Nederland. Alle respondenten zijn (mede) verantwoordelijk voor digitalisering binnen de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn. Het onderzoek is verspreid onder vakgenoten en gaat in op de stand van zaken rondom digitalisering in de bouw. Het onderzoek is een initiatief van AFAS Software, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Markteffect.
Dit artikel werd op 19 januari 2022 geplaatst op de website van AFAS Software.
Naar het overzicht