Digitalisering helpt bij terugdringen personeelstekort

Van de bedrijven in de bouw verwacht 72 procent dat de personeelstekorten de komende tijd een nóg groter agendapunt gaan worden. Digitalisering wordt als één van de vele oplossingen gezien voor het verlichten van het personeelstekort.

Personeelstekort is net als vorig jaar het grootste doel om op te lossen voor bouwprofessionals. Dat blijkt uit onderzoek van AFAS Software. Het onderzoek was in samenwerking met Markteffect en onder honderden bedrijven in de bouw. In het onderzoek stippen de meer dan vierhonderd ondervraagde bouwbedrijven allerlei redenen aan die het prioriteren van digitalisering in de weg zitten. Gebrek aan kennis binnen de organisatie en tijdsgebrek zijn de twee belangrijke knelpunten. 

‘Bouw in zwaar weer’

Kevin Voges, Product Manager bij AFAS, maakt zich zorgen. ‘De bouw zit in zwaar weer. Stikstofproblematiek, oplopende bouwkosten en dan ook nog grote personeelstekorten. Het piept en kraakt. Zorgelijk is dat bedrijven aangeven niet toe te komen aan aan herstructureringen die zo hard nodig zijn om voor verlichting te zorgen. Digitalisering is een belangrijk middel om tot herstructurering te komen.’

Digitalisering processen

Digitale processen worden in de bouw voornamelijk ingezet voor salaris- en financiële administratie, werkvoorbereiding en HR. Bedrijven in de bouw hebben gemiddeld 61 procent van deze processen gedigitaliseerd. Voges: ‘Digitalisering neemt op den duur werk uit handen van het personeel. Redenen van bedrijven om niet over te gaan tot digitalisering zijn onder andere dat de voorkeur wordt gegeven aan menselijke afhandeling. Of dat zij niet genoeg vertrouwen hebben in de digitale oplossing.’

Wat verder opvalt, is dat organisaties met meer dan honderd werknemers hogere prioriteit geven aan zowel het digitaliseren als het personeelstekort. Dit ten opzichte van kleinere bedrijven. Van deze bedrijven geeft 81 procent zelfs aan dat er tenminste één eindverantwoordelijke is aangesteld om digitalisering in de organisatie te bevorderen. Van organisaties tussen de vijf en negentien medewerkers heeft maar 39 procent hier iemand voor aangesteld.

Minder faalkosten door digitalisering

Eén op de vijf organisaties laat weten het komend boekjaar 2 tot 5 procent van de budgetten te reserveren voor digitalisering. Bouwbedrijven die digitalisering hoog op de agenda hebben maken er echter geen groter aandeel van de omzet voor vrij. Een gemiste kans. Uit onderzoek komt juist naar voren dat 65 procent van de organisaties vindt dat digitalisatie faalkosten aanzienlijk naar beneden brengt. Een zorgvuldige investering in een goed werkend systeem levert uiteindelijk dus juist geld op. Dat is geld wat nu goed en beter ingezet kan worden voor andere doeleinden. Denk aan het digitaal opleiden van je medewerkers.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Eén op de vijf bedrijven heeft geen aandacht voor vitaliteit

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Manager Marketing & Client Consultant