Hoe organiseer je een goede groepsdiscussie?

Een groepsdiscussie is een dynamische vorm van kwalitatief onderzoek, je kunt hier diepgaande kwalitatieve informatie uithalen. Het geeft inzichten in de mening van de respondenten en achterliggende redenen om een product of dienst wel of niet te gebruiken.

Een groepsdiscussie kan gebruikt worden in veel verschillende onderzoeken, omdat het uitgebreide inzichten geeft over het product of dienst. Zo kan het unieke inzichten geven voor onderzoeken zoals het usage en attitudeonderzoek of onderzoeken in het onderwijs en bijvoorbeeld behoefteonderzoeken. Maar waar moet je op letten bij het opzetten van een goede groepsdiscussie, hieronder een de belangrijkste tips.

Hierbij is het van groot belang een goede discussieleider te hebben, zodat de discussie voorspoedig verloopt en alle gesprekspunten aan bod komen. Het organiseren van een groepsdiscussie vergt daarom een zorgvuldige planning en voorbereiding. In dit blog worden enkele stappen beschreven die je kunt volgen om een goede groepsdiscussie te organiseren:

  • Bepaal het doel en de onderwerpen van de discussie: bedenk wat je wilt bereiken met de discussie en welke onderwerpen je wilt bespreken. Zorg ervoor dat je de juiste onderwerpen kiest, die bij de hele groep interesse wekken.
  • Kies de juiste deelnemers: nodig deelnemers uit die genoeg kennis en ervaring hebben met de onderwerpen die besproken worden tijdens de discussie. Nodig niet teveel deelnemers uit, zo voorkom je dat niet iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan de discussie.
  • Bereid de agenda voor: een goede voorbereiding is het halve werk, dat is ook bij een groepsdiscussie het geval. Zorg dat de agenda duidelijk en beknopt is en stuur deze van te voren naar alle deelnemers, zodat zij zich voor kunnen bereiden op de onderwerpen waarover ze gaan discussiëren.
  • Kies de juiste locatie en tijd: zorg ervoor dat de locatie rustig is en dat het ruim genoeg is om met alle deelnemers comfortabel te kunnen zitten.
  • Houd de discussie georganiseerd: trap de discussie af met het introduceren van het onderwerp en het doel. Zorg ervoor dat alle deelnemers de kans krijgen om hun mening te geven en moedig een open en respectvolle discussie aan. Stel ook ondertussen de juiste vragen, zodat de deelnemers niet teveel van het onderwerp afwijken.
  • Sluit de discussie af: vat de belangrijkste punten samen en bespreek eventuele vervolgstappen. Bedank de deelnemers en stuur ze een samenvatting toe van de belangrijkste bevindingen.

Het organiseren van een groepsdiscussie vergt dus een goede voorbereiding, gelukkig hebben we bij Markteffect experts in het verzorgen van een waardevolle groepsdiscussie. Neem gerust contact op als je vragen of interesse hebt, we helpen graag.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Sport als stimulans voor het sociaal domein: verbindend, inclusiever en duurzamer

Do's en don'ts voor het implementeren van onderzoeksresultaten

Sportsponsor en supporter voor het leven

Sport als katalysator van de maatschappij

<p>Davy <span>Zwegers</span></p>

Davy Zwegers

Client Consultant Onderwijs