Verwachte recessie heeft gevolgen voor uitgaven van Nederlanders

De energieprijzen blijven oplopen, alles om ons heen lijkt duurder te worden en centrale banken zijn genoodzaakt om de rente verder te verhogen wegens de aanhoudende prijsstijgingen. Er wordt al maanden gespeculeerd over een recessie, maar belanden we daar ook in? Maar liefst 80% van de Nederlanders verwacht van wel, waarvan 44% zelfs een zware recessie verwacht. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect.

Hoewel het merendeel een zware recessie verwacht, houdt ruim een derde van de Nederlanders (36%) ook rekening met een milde recessie. Opvallend genoeg zijn het voornamelijk de hoger opgeleide Nederlanders (45%) en meer mannen (43%) dan vrouwen (30%) die een milde recessie verwachten.

Er is ook een deel van Nederland dat geen recessie verwacht (7%) of niet weet of zij een recessie verwacht (13%). Voornamelijk Nederlanders met een lager opleidingsniveau (22%) weten niet of zij verwachten dat er een recessie plaats zal vinden. Er zijn meer vrouwen (18%) dan mannen (8%) in onwetendheid over de mogelijke recessie.

Minder grote uitgaven

Mocht er daadwerkelijk een recessie komen, dan geeft een meerderheid (57%) aan dat zij een grote uitgaven (zeker) zouden tegenhouden. Onder grote uitgaven verstaan we uitgaven zoals een nieuwe bank, auto, vakanties, enzovoorts. De populairste categorieën om op te bezuinigen tijdens een recessie zijn vakanties (64%), uitjes (60%), kleding (52%) en het interieur (49%). Minder vaak verwacht men te bezuinigen op sport (15%) en verzekeringen (12%).

Drie op de tien Nederlanders (28%) verwacht ook op zijn of haar boodschappen te gaan bezuinigen door grote uitgaven te vermijden. Men wil dit voornamelijk gaan doen door meer boodschappen te kopen die in de aanbieding zijn (77%) en door alleen het hoognodige te kopen en luxeproducten achterwege te laten (58%). Tot slot is meer dan een kwart van de Nederlanders (28%) van plan om van supermarkt te wisselen tijdens een recessie, bijvoorbeeld naar een discount supermarkt.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in september 2022 onder een representatieve steekproef van 411 Nederlandse respondenten van 18 jaar of ouder.

Meer lezen? 

Meer informatie over dit onderzoek of interesse in een onderzoek dat hier dieper op in gaat voor uw branche? Neem gerust contact op per telefoon of per mail.

Benieuwd naar meer resultaten uit dit onderzoek? Bekijk dan de gratis whitepaper, hier!

 

 

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Ruim 2 miljoen Nederlanders aan het einde van de maand regelmatig te weinig geld voor boodschappen

Onderzoek naar de Online Meubelmarkt - Stijging van online verkopen meubelen

Helft Nederlanders draagt oortjes in het verkeer, vaak tegen beter weten in

Meer dan een kwart van de Nederlanders overweegt een warmtepomp

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Manager Marketing & Client Consultant