Werknemers regiobedrijven steken handen uit de mouwen voor asielzoekers in Eindhoven

In minder dan een maand is in Meerhoven een klein dorp uit de grond gestampt voor tweehonderd asielzoekers. Maandag komen waarschijnlijk de eerste bewoners. En voor de laatste klusjes steken in totaal vijftig werknemers van bedrijven uit de regio een handje toe.

In de hal van een van de paviljoens van de crisisnoodopvang voor asielzoekers aan de Noord Brabantlaan in Eindhoven wemelt het woensdag van de vrijwilligers. Ze zitten op de grond om bureaustoelen in elkaar te schroeven, zetten tuintafels in elkaar of bekleden de kussens van banken.

Het gaat vandaag om 25 werknemers van ASML, NXP, Philips, Dela, CSU en marktonderzoeksbureau Markteffect die hun werktijd of vrije tijd opofferen om te helpen. Ze zijn bij elkaar gezocht door Brainport voor Elkaar, het maatschappelijke initiatief dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem iets meer dan een jaar geleden lanceerde en waar hij trots op is.

Zweetdruppels op het voorhoofd

De 'bedrijfsvrijwilligers’ hebben een naamsticker op hun borst en gaan voortvarend aan de slag. ,,Twee weken geleden hebben we een oproep gedaan en binnen drie dagen hadden we genoeg aanmeldingen”, zegt intermediair Charlotte Raap van Brainport voor Elkaar over de animo. ,,Iedereen heeft zijn talenten. En mensen uit het bedrijfsleven zijn natuurlijk niet dom. Ze gaan gestructureerd aan de slag”, merkt ze.

Reinder Plug van ASML heeft zweetdruppels op zijn voorhoofd staan. Samen met Marcel Dijkstra van NXP zet hij houten tuinbanken in elkaar. ,,Normaal ben ik met techniek bezig", zegt Plug. ,,Dit is niet moeilijk. Alleen de eerste keer is even puzzelen.” Dit is echt goud waard -Thijs Eradus, Springplank040

,,Het leuke is dat we elkaar zo ontmoeten en leren kennen’’, voegt Dijkstra toe. Hij heeft een vrije dag genomen. ,,Het is belangrijk om een steentje bij te dragen. Laat mij maar praktisch helpen om te zorgen dat het goed is ingericht als die mensen hier komen. Zodat ze goed kunnen landen en zich thuis kunnen voelen. We zijn als bedrijven geworteld in de regio. We hoeven ons niet alleen maar te richten op winst maken. Het gaat hier tenslotte ook om medebewoners van Brainport’’, motiveert hij zijn bijdrage.

,,We zetten lekker IKEA-meubeltjes in elkaar’’, glundert propositiedesigner Anniek Gulpen van uitvaartverzorger Dela. Enthousiast legt ze uit dat Dela werknemers een dag per jaar de kans geeft om iets goeds te doen voor een ander. Gulpen en de collega's uit haar team kozen voor deze dag.

Ook asielzoekers komen helpen

Even is er verwarring als een taxibusje een groepje asielzoekers komt brengen. Zijn het de eerste bewoners? Nu al? Nee, de asielzoekers komen van de opvang aan de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven en willen ook meehelpen. Ze krijgen ook een naamsticker en worden ook meteen aan het werk gezet. We hoeven ons niet alleen maar te richten op winst maken -Marcel Dijkstra , NXP-werknemer

Directeur Thijs Eradus van opvangorganisatie Springplank040 kijkt tevreden toe maar mag ook niet stil blijven staan. Een van de vrijwilligers spoort hem aan om een terrastafel mee aan te pakken. ,,Dit is echt goud waard”, reageert hij.

Springplank040 regelt de crisisnoodopvang voor de gemeente Eindhoven en zonder hulp deze was het zo snel niet gelukt, legt hij uit. Eradus: ,,Vind maar eens personeel of vrijwilligers.”

Grote druk

Maandagmiddag verwacht Springplank040 de eerste asielzoekers vanuit aanmeldcentrum Ter Apel. Vijftig was een mooi begingetal geweest, aldus projectleider Jenny van der Burgt. Maar vanwege de grote druk kunnen het er zomaar meer worden. Voor alleenstaande mannen zijn in het paviljoen 28 zespersoons slaapkamers met stapelbedden ingericht. Er is een grote ruimte voor om te douchen en wassen. Ook aan plek voor sport, school en een winkeltje is gedacht.

Voor gezinnen zijn tien gloednieuwe chalets neergezet, die van alle gemakken zoals een keukentje, vaatwasser en airco zijn voorzien.

Brainport voor Elkaar verder als vereniging

Brainport voor Elkaar werd ruim een jaar geleden gelanceerd door burgemeester Jeroen Dijsselbloem met als doel dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Een belangrijke pijler is de inzet van bedrijfspersoneel voor vrijwilligerswerk dat onder de noemer Samen voor Eindhoven al ruim tien jaar bestaat. Afgelopen jaar zetten al bijna 2700 werknemers van verschillende bedrijven hun tijd en expertise in voor maatschappelijke organisaties in de regio. Het haast mythische voorbeeld is de ASML’er die daklozen- en vluchtelingenopvangorganisatie Springplank040 een dag per week helpt met ict. 

Tot dusver sloten ongeveer zestig organisaties zich aan bij het regionale bondgenootschap. Behalve grote en kleine bedrijven zijn dat bijvoorbeeld ook gemeenten zoals Veldhoven en Helmond. Vanaf dit jaar gaat Brainport voor Elkaar verder als vereniging, kondigde de burgemeester aan in zijn nieuwjaarstoespraak in het Evoluon.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Copywriting? Dat kan toch iedereen?

Twee collega’s in de race voor dé vakprijs van 2024

De maatschappelijke magie zit 'm in kleine dingen

Van live naar beleven: de transformatie van sport in media

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Manager Marketing & Client Consultant