Onderzoek naar de Online Meubelmarkt - Stijging van online verkopen meubelen

Opvallend is dat in de eerste helft van 2023 het online aandeel van meubelen zowel in stuks als omzet significant gestegen is. In de tweede helft van 2023 is deze ontwikkeling gestabiliseerd en vrijwel gelijk aan de eerst helft van 2023. Het online aandeel (op basis van omzet) bedroeg ca. 19%. Op basis van afzet was dit ca. 28%  

De resultaten van de woonmonitor meubelen van de tweede helft van 2023 zijn onlangs gepresenteerd door Inretail. De productgroep meubelen in deze rapportage bestaat uit  de volgende categorieën: kleine meubelen, kasten, tafels, stoelen en banken. 

Kijken we dieper naar de productcategorieën en vergelijken we 2023 met 2022 dan zien we dat het online aandeel in alle productcategorieën gestegen is. Zo is het online omzet aandeel van banken gestegen van 9% naar 14% en van tafels gestegen van 21% naar 24%. Kijken we naar afzet dan zien we dat kleinmeubelen relatief vaak online gekocht worden. In 2023 bedroeg het online aandeel ca. 37%.

Deze cijfers tonen aan dat de fysieke winkel nog steeds een zeer belangrijke plek inneemt als oriëntatie en aankoopplek voor een meubels. Het zien, voelen en uitproberen gecombineerd met een goed advies is voor de meeste consumenten essentieel bij de aanschaf van een meubel. Maar laten we onze ogen niet sluiten voor de online verkoop van deze producten. De stijging die in het 2023 zichtbaar is zowel in omzet als in stuks laat zien dat consumenten vaker, al dan niet gecombineerd met een winkelbezoek, een online aankoop doen.

Over dit onderzoek

De Woonmonitor is hét consumentenonderzoek op het gebied van woonproducten. Inretail voert sinds 2020 dit onderzoek uit samen met Marktonderzoeksbureau Markteffect. Op basis van 20.000 respondenten geeft het belangrijke inzichten over de consumentenbestedingen in de woonbranche. Bekijk het gehele artikel van Interieur Journaal dat op 30 maart 2024 geplaatst is hier.

 

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Kritische blik op mode: Prijs en comfort leidend voor de Nederlandse consument

Hybride folderlezers blijft groeien met een stijging van 256%

Ik houd ervan om voorop te lopen: Interview met Josh Veldhuizen, JOSH V

Supermark(t)eting: je wordt beïnvloed waar je bij staat

<p>Patrick <span>Evers</span></p>

Patrick Evers

Client Consultant