Fysieke en mentale gezondheid Nederland lijdt onder coronacrisis

28 mei 2020

Nederlanders nu meer bewust van het belang van een sterk immuunsysteem. Nederlanders beoordelen hun fysieke en mentale gezondheid fors lager door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders uitgevoerd door Arnold Vanderlyde, fysieke en mentale trainer/coach, in samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect.

Bijna de helft (45%) van de Nederlanders ervaart problemen of klachten als gevolg van de veranderingen in het dagelijks leven door de coronacrisis. Het gaat hierbij om somberheid en/of neerslachtigheid (17%) eenzaamheid (14%), slapeloosheid (13%) en een verstoorde balans tussen werk en privé (13%). Waar Nederlanders hun fysieke en mentale gezondheid een half jaar geleden nog beoordeelden met een 7,6, is dit nu gezakt naar een 7,1.

Een kwart van de Nederlanders (27%) ervaart echter ook positieve verandering in hun dagelijks leven als gevolg van de coronacrisis. Rust en tijd nemen voor zichzelf (30%), bewuster leven (14%) en meer tijd voor anderen (11%) zijn de drie meest genoemde positieve veranderingen die men na de coronacrisis graag zou behouden. Een kwart van Nederlanders (24%) geeft aan dat de coronacrisis ook een start van een nieuw begin kan zijn.

Meer dan twee derde (68%) geeft aan zich door het coronavirus meer bewust te zijn van het belang van een goed werkend immuunsysteem. Nederlanders die hier bewust hun immuunsysteem willen versterken, doen dit door gezond te eten (meer fruit en groente, weinig suiker en vet), bewegen en sporten, vitamines, kruiden of voedingssupplementen nemen en voldoende te slapen en rust te nemen. Een groot deel van deze bewuste Nederlanders geeft aan van plan te zijn om zich hier ook na de coronacrisis meer mee bezig te houden.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

69% van Noord-Nederland staat open voor zorg op afstand

Voorlichtingscampagne Centre for Human Drug Research moet proefpersonen opleveren

De overgang op de werkvloer: grote impact, weinig besproken

KNGF wil permanent vuurwerkverbod