Markteffect Podcast Monitor: Resultaten van de vierde meting

Klik hier om de gehele rapportage te downloaden

Wist u dat er meerdere metingen zijn uitgevoerd?
Bekijk hier: 

12 November 2020

De populariteit van de podcast blijft onverminderd stijgen in Nederland. Inmiddels luistert bijna de helft van alle Nederlanders (47%) wel eens naar een podcast. Ten opzichte van de voorgaande meting (mei 2020) betekent dit een stijging van maar liefst 7%. Dit blijkt uit de Markteffect Podcast Monitor; een onafhankelijk onderzoek dat tweemaal per jaar wordt uitgevoerd door Markteffect.

Op deze pagina is de rapportage te downloaden. Ook is er voor het eerst een podcast opgenomen over de Podcast Monitor in samenwerking met AS WE SPEAK Podcasts. Deze is te beluisteren via deze link.

In de resultaten is een verschuiving zichtbaar in de frequentie van luisteren: ruim een kwart van de podcastsluisteraars luistert tijdens de huidige meting ten minste wekelijks naar een podcast. In de vorige meting was dat nog voornamelijk maandelijks. De belangrijkste redenen om naar een podcast te luisteren zijn vooral ontspanning (58%) en amusement (51%), maar ook persoonlijke ontwikkeling (28%) en het volgen van interessante personen (27%) en het laatste nieuws (25%) scoren hoog.

Zakelijke podcasts


Het percentage luisteraars dat podcasts luistert voor zakelijke doeleinden, is gelijk aan de vorige meting (24%). Onder zakelijke luisteraars zien we echter vooral een toename in het aantal luisteraars dat aangeeft een andere kijk op het werkgebied te hebben gekregen dankzij de beschikbare, vakspecialistische podcasts (45%). Men is op zoek naar nieuwe inzichten om het werk nog beter uit te kunnen voeren en haalt deze het liefst uit een actuele en praktische zakelijke podcast.

Inmiddels zien we ook dat podcasts steeds vaker ingezet worden als marketingtool en wordt gesponsorde content regelmatig toegepast. Wel blijven podcast luisteraars verdeeld over het beste moment van reclame en vindt men de verschillende vormen van gesponsorde content overwegend meer storend, vergeleken met de voorgaande meting. Daarnaast zien we dat de bereidheid om momenteel te betalen voor (exclusieve of reclame-vrije) podcasts erg laag is.

Verdere stijging aantal luisteraars niet verwacht, wel stijging in aantal minuten luisteren


Het aantal luisteraars van podcasts lijkt op dit moment het hoogtepunt te zitten. Michael Petit, Manager Marketing bij Markteffect, licht toe:

‘’Het aantal luisteraars is het afgelopen anderhalf jaar al explosief gestegen. In de eerste meting (mei 2019) luisterden zo’n 28% van de Nederlanders en inmiddels is dat dus al 47%.
Waar we in eerdere metingen zagen dat ook niet-luisteraars op grote schaal aangaven in de toekomst verwachtten te gaan luisteren, is dat percentage nu ‘slechts’ 6%. Aangezien er natuurlijk ook mensen zullen zijn die significant minder gaan luisteren, verwacht ik dat het percentage in onze volgende meting (over 6 maanden) ongeveer gelijk zal zijn.
Wel zien we dat van de mensen die luisteren, liefst 44% aangeeft verwacht (veel) méér te gaan luisteren. Dus waarschijnlijk zal het aantal minuten dat men naar podcasts luistert, wel toenemen.’’
Michael Petit - Manager Marketing

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.033 respondenten in de leeftijd van 16 jaar en ouder. Deze Podcast Monitor werd mede mogelijk gemaakt door AS WE SPEAK Podcasts: het fullservice podcast bureau van Nederland voor bedrijven en organisaties, opgericht door specialisten in het vertellen van merkverhalen.

Een podcast over de podcastmonitor


In samenwerking met AS WE SPEAK Podcasts presenteert Markteffect voor de eerste maal een podcast over de podcastmonitor. Onder leiding van Dorus van Mosselveld (Rauwkost) delen Chris Bergström (Man Man Man de Podcast), Joep van der Laan (Mindshare) en Michael Petit (Markteffect) hun visie over het rapport en de ontwikkelingen van de podcastmarkt in Nederland. Beluister de podcast via deze link.

AS WE SPEAK Podcasts


AS WE SPEAK Podcasts creëert op maat gemaakte hoogwaardige en impactvolle podcasts(series) voor merken en heeft voor verschillende in- en externe corporate communicatie uitdagingen makkelijk te implementeren podcastformats ontwikkeld. Ook helpt AS WE SPEAK Podcasts met content-, distributie- en conversiestrategie de juiste luisteraars te bereiken. 

Naar het overzicht