Black Friday weekend populair in Nederland;
Singles Day relatief onbekend

19 November 2020

De afgelopen jaren zien we iets bijzonders gebeuren in November: Black Friday, Cyber Monday en het nieuwe Singles Day – allemaal dagen waarbij winkels met ludieke acties komen & kortingen aanbieden. Dit jaar zijn deze bijzondere kortingsdagen nog iets meer bijzonder doordat door COVID-19 de winkelstraten zo leeg mogelijk moeten blijven. Kan 2020 hét jaar voor Cyber Monday? Of gaat Black Friday een Cyber Monday kopie zijn dit jaar? En hoe zat het met Singles Day?
Markteffect heeft in samenwerking met Only for Men een onderzoek uitgevoerd naar deze November dagen.

Is de gemiddelde Nederlander bekend met Black Friday, en gaat hij/zij meedoen? Wacht men liever tot Cyber Monday en is de opkomende trend van Singles Day ook te merken in Nederland? En de onvermijdelijk vraag: Gaan we dit jaar andere aankopen zien door COVID-19?

Black Friday: ophalen in de winkel of bestellen via de laptop?


Het overwaaien van Black Friday vanuit de V.S. is succesvol: Waar vorig jaar 80% van de Nederlanders bekend waren met deze dag, zijn dat er dit jaar 87%. Ook de minder bekende Cyber Monday (43%) en Singles Day (23%) worden steeds bekender onder de Nederlandse consumenten. Een kwart van de consumenten geeft aan alleen online aankopen te gaan doen op Black Friday. Slechts 12% geeft aan alleen in fysieke winkels op koopjesjacht te gaan. Wij nemen Black Friday dus niet letterlijk over van de Amerikanen, maar voeren het op onze eigen manier uit: Geen drukke winkelstraten, maar vooral online koopjesjagen.

20% van consumenten stelt aankopen uit tot Black Friday


Het overgrote deel van de consumenten die bekend zijn met Black Friday geven aan nog geen actie te hebben ondernomen om te weten welke producten ze die dag willen gaan kopen (86%). Van deze consument geeft één op de vijf mensen aan te wachten met hun aankoop tot Black Friday. Uit het onderzoek is gebleken dan men zich minder bezighoudt met Black Friday. Dit jaar geeft 44% aan al na te denken over de Black Friday aankopen. In 2019 was dit nog (51%), een significante afname.

Impact van COVID-19 op Black Friday aankoopgedrag


De productcategorie die het meest in trek is onder consumenten zijn computers en elektronica (24%). Hier zien we duidelijke effecten van de coronacrisis op het aankoopgedrag van consumenten. Vorig jaar was de productcategorie mode, schoenen en sieraden nog het meest populair (36%), nu zegt slechts 23% van de consumenten mode, schoenen of sieraden te gaan kopen. Deze daling zien we ook terug op Cyber Monday. Waar vorig jaar nog één op de vier aangaf mode, schoenen of sieraden te gaan kopen, is dat nu minder dan één op de vijf (17%).

Bij Only for Men verwachten we een succesvolle November maand: we hebben in de eerste weken al een online omzet toename van 40% gezien! 
Van de November actiedagen [Black Friday & Cyber Monday] verwachten we een boost in online omzet; Singles Day leverde ons al een toename van 15% in online omzet op.  
Het onderzoek laat zien dat de consument aangeeft minder aankopen te willen uitstellen tot de November actiedagen, of überhaupt minder te willen aanschaffen. Het aankoopgedrag op de dag kan natuurlijk altijd afwijken van de aankoopintentie vooraf, wij verwachten dus dat deze actiedagen een groei in omzet met zich meebrengen.
Logischerwijs verwachten wij wel minder drukte in de winkels, de groei zal online plaatsvinden.
Rens Drost - Marketing & E-commerce manager Only for Men

Singles Day


Het Chinese Singles Day is onder Nederlandse consumenten minder bekend dan de Amerikaanse marketingstunts. Slechts één op de vier Nederlanders (24%) weet daadwerkelijk wat Singles Day inhoudt. Ook leeft deze dag minder onder de mensen die weten van het bestaan van deze dag. 90% van deze groep heeft namelijk geen actie ondernomen voor deze dag. 

Ten opzichte van vorig jaar leeft deze dag een stuk minder onder consumenten. Waar vorig jaar 16% nog aangaf een uitgave zeker uit te stellen tot deze dag, is dat dit jaar nog maar in slechts 8% van de gevallen. Opvallend is dat mode, schoenen en sieraden op deze dag net zo in trek zijn als vorig jaar, in tegenstelling tot de Black Friday en Cyber Monday. 15% geeft aan dat ze iets uit deze productcategorie gaan kopen. Een andere interessante bevinding is dat Singles Day gepromoot wordt als een dag om jezelf te trakteren. Toch geeft slechts 44% van de Nederlanders aan dat ze een aankoop voor zichzelf gaan doen. Bij Black Friday (54%) en Cyber Monday (53%) ligt dit percentage hoger.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Kritische blik op mode: Prijs en comfort leidend voor de Nederlandse consument

Hybride folderlezers blijft groeien met een stijging van 256%

Ik houd ervan om voorop te lopen: Interview met Josh Veldhuizen, JOSH V

Supermark(t)eting: je wordt beïnvloed waar je bij staat