Nederlander weet niet wat desinfecteren precies is

De kennis van Nederlanders over desinfecteren laat te wensen over, blijkt uit onderzoek van HG. Zo denkt bijna 60 procent van de Nederlanders ten onrechte dat allesreiniger desinfecteert.

Tussen desinfecteren en schoonmaken zit een groot verschil. Bij schoonmaken worden ongewenste substanties, zoals vuil en vlekken, van oppervlakken of spullen verwijderd. Ziektekiemen worden hierbij deels verwijderd, maar niet gedood. Bij desinfecteren worden micro-organismen, zoals bacteriën en andere ziektekiemen, wel gedood. Er mag pas over desinfecteren gesproken worden als het product 99,9 procent van de bacteriën doodt.

Niet op de hoogte van het verschil

Maar liefst 58 procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van dit verschil en denkt dat speciale reinigers voor de keuken of allesreiniger desinfecteren. Wel weet 70 procent dat alcohol desinfecteert, maar wat ze meestal niet weten is dat er wel minimaal 70 procent alcohol in een middel moet zitten om daadwerkelijk te kunnen desinfecteren. Alcohol wordt vaak niet toegevoegd aan reguliere schoonmaakmiddelen. Opvallend is dat nog niet de helft (42 procent) van de Nederlanders weet dat speciale desinfectiereinigers bacteriën doden en dus desinfecteren. Ook weet maar een derde van de Nederlanders dat stomen ook desinfecteert. Het onderzoek van HG, fabrikant van specialistische schoonmaakmiddelen, is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

Laks in desinfecteren

HG stelt dat het is belangrijk om veelgebruikte spullen, zoals een telefoon, toetsenbord, afstandsbediening of muis, regelmatig te desinfecteren. "Nederlanders zijn hier nog laks in", zegt Jeroen Mustert, CEO van HG. Deskundigen vanuit de professionele schoonmaakbranche geven aan dat desinfecteren van die spullen niet nodig is. Schoonmaken volstaat ook.

Dagelijks de snijplanken desinfecteren

Telefoons, grepen van keukenkastjes en afstandsbedieningen worden door respectievelijk 30, 25 en 32 procent van de Nederlanders nooit gedesinfecteerd, zo blijkt in elk geval uit het onderzoek. We desinfecteren dan wel weer dagelijks onze snijplanken (38 procent) en het aanrecht (37 procent). Mustert vindt het opvallende resultaten: “Het is verstandig om spullen die veel worden aangeraakt of oppervlakken waar veel bacteriën zitten, zoals in het toilet of in de keuken, te desinfecteren. Dit kan echter alleen met middelen die mogen claimen dat ze 99,9 procent van de micro-organismen doden. Het blijkt echter dat de kennis bij veel mensen over desinfecteren en hoe je dat het beste kunt doen nog wel ontbreekt.”

Richtlijnen desinfecteren

Desinfecteren is niet per se noodzakelijk, stelt HG in het persbericht verderop. Mustert: "Echter, door schoon te maken met een regulier schoonmaakmiddel of een allesreiniger worden ziektekiemen maar deels verwijderd. Daarnaast is het niet altijd even makkelijk om met reguliere middelen ziektekiemen te doden. Vooral bij bepaalde spullen die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt, zoals deurklinken of de afstandsbediening is dit lastig. “Bovendien moet ook goed naar de ruimte in huis worden gekeken. Ziektekiemen kunnen soms dagen blijven leven op spullen en oppervlakken in de keuken en het toilet. Dit zijn dus risicovolle plekken in huis om ziektekiemen over te brengen. Er zijn slechts een paar schoonmaakmiddelen op de markt die daadwerkelijk desinfecteren én schoonmaken. De meeste desinfectiemiddelen zijn daarentagen niet geschikt voor dagelijks gebruik. Wij adviseren mensen zich goed te verdiepen in de juiste manier van desinfecteren en dit in bepaalde ruimtes in huis echt vaker te doen.”

Dit artikel werd op 17 september geplaatst op servicemanagement.nl

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

69% van Noord-Nederland staat open voor zorg op afstand

Voorlichtingscampagne Centre for Human Drug Research moet proefpersonen opleveren

De overgang op de werkvloer: grote impact, weinig besproken

KNGF wil permanent vuurwerkverbod