De overgang op de werkvloer: grote impact, weinig besproken

Opvliegers en vermoeidheid, maar wij vrouwen gaan door. Alle balletjes in de lucht houden, ook op de werkvloer. Onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect deed in opdracht van A.Vogel uitgebreid onderzoek naar de invloed van de overgang op de werkende vrouw. Bijna de helft (47%) van de werkende vrouwen tussen 45 en 60 jaar met overgangsverschijnselen beaamt het: de overgang heeft invloed op haar werk. Onder werkende vrouwen die ook mantelzorger zijn, is dat zelfs 60%.

Vrouw maakt het weinig bespreekbaar

Bijna de helft van de werkende vrouwen met overgangsverschijnselen merkt dat dit van invloed is op haar werk. Ze is vermoeid, krijgt te maken met opvliegers en ervaart stress. Toch wordt er door 59% van hen met niemand over gesproken op het werk. Als er over gesproken wordt dan is dat met name met collega’s (38%). Slechts een klein aandeel (5%) bespreekt het met de leidinggevende. Vrijwel niemand bespreekt de kwestie met personeelszaken, blijkt uit het onderzoek. Volgens acht op de tien vrouwen (81%) waarvan het werk beïnvloed wordt door de overgangsverschijnselen wordt er op het werk niet gezocht naar oplossingen. Joan Bakker, Product Manager bij A.Vogel merkt dat er meer aandacht voor het onderwerp komt: “De overgang staat inmiddels op de politieke agenda. Ik denk dat dat goed is. Er moet ruimte zijn op de werkvloer om over de overgang te praten.”

Vermoeidheid, stress en moeite met concentreren

De  47% van de vrouwen die aangeeft dat de overgang invloed heeft op haar werk, doelt dan met name op klachten zoals vermoeidheid en/of weinig energie. Daarnaast hebben veel vrouwen moeite met concentreren (45%), ervaren zij sneller een stressgevoel (36%) en/of zijn zij sneller geïrriteerd (26%). Voor 13% van hen zijn de overgangsverschijnselen weleens reden geweest om zich ziek te melden.

De vrouwen die fulltime werken hebben vaker last van een laag energielevel door de overgang (73%) ten opzichte van vrouwen die parttime werken (59%). Ook hebben de fulltimers vaker moeite met concentreren (55%) dan de parttimers (42%).

Onafhankelijk onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in februari 2022 onder een representatieve steekproef van 1.043 Nederlandse vrouwen tussen de 45 en 60 jaar met overgangsverschijnselen (momenteel of in de afgelopen drie maanden gehad).

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

69% van Noord-Nederland staat open voor zorg op afstand

Voorlichtingscampagne Centre for Human Drug Research moet proefpersonen opleveren

KNGF wil permanent vuurwerkverbod

Opiniepeiling: Hoe Nederland denkt over mensen die seks kopen van minderjarigen

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Manager Marketing & Client Consultant