Gebrek aan persoonlijke ontwikkeling op werkvloer reden voor nieuwe werkgever

Maar liefst 45% van de Nederlandse werknemers is geneigd op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever bij onvoldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Markteffect in opdracht van GoodHabitz. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 13.615 werknemers in 13 Europese landen.

In de rest van Europa is men zelfs nog een stuk kritischer, daar kijkt gemiddeld 3 op de 5 werknemers (58%) bij onvoldoende persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden graag of het gras elders groener is. De uitschieters bevinden zich in Denemarken met 73%, gevolgd door Portugal (68%) en Zwitserland (66%). Om gezien te worden als interessante werkgever zijn persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden dus onmisbaar voor organisaties, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Millennials eerder geneigd dan Generatie X.

Wanneer men daadwerkelijk de stap zet om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever, vindt 46% van de Nederlandse werknemers dat persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden een (zeer) grote rol spelen bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Maar: hier speelt de leeftijd van de werknemer wel een rol in. Millennials vinden dit namelijk over het algemeen namelijk belangrijker dan Generatie X. Zo zijn respondenten in de leeftijdsgroepen 25-34 (52%) en 35-44 jaar (48%) gevoeliger voor persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden dan de leeftijdsgroep 45-55 jaar (37%).

Wat nog meer belangrijke aspecten zijn in de keuze voor een nieuwe werkgever? Volgens maar liefst 83% speelt werksfeer een belangrijke rol, maar ook een goede werk-privébalans (80%) en zelfstandigheid in de functie (74%) zijn onmisbaar. Pas daarna komen de meer ‘traditionele’ aspecten als salaris (73%) en een vast contract (73%).

Blijf klaar voor de toekomst.

Milan Hofmans, Country Director Nederland bij GoodHabitz, vertelt: “In de huidige arbeidsmarkt is lastig om het juiste talent te vinden voor je organisatie, maar deze vervolgens behouden is de échte uitdaging. Uit ons onderzoek is nu gebleken dat persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer een nog grotere rol speelt in het behouden van talent dan gedacht. Om talent niet kwijt te raken aan de concurrentie, is het daarom essentieel om te blijven focussen op de verdere ontplooiing van medewerkers. Zo houd je talent binnen boord en blijf je klaar voor de toekomst.”

Dit artikel werd op 13 juni 2022 geplaats op de website van Goodhabitz.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Leven Lang Ontwikkelen: een samenspel tussen werkgever en werknemer

Kennis- en netwerkevent van het Markteffect Nationaal Studiekeuze Onderzoek

Studiekiezers kiezen op basis van interesse maar letten ook op toekomstige baankansen en salaris

<p>Bas <span>de Vries</span></p>

Bas de Vries

Client Consultant