De mkb-ondernemer kijkt voor financiering verder dan de bank

28 februari 2020

Bijna de helft van de kleine mkb-bedrijven (tien tot vijftig werknemers) die een financiële injectie nodig hebben, gaat hiervoor niet meer standaard naar de bank. Alternatieve vormen van financiering en de vraag naar maatwerk leiden deze bedrijven naar kleine kredietverstrekkers.

Dit blijkt uit een onderzoek van kredietverstrekker Caple, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Markteffect onder 368 kleine mkb-bedrijven. Ook blijkt uit de cijfers dat 38 procent van deze ondernemers meer vertrouwen heeft in mkb-kredietverstrekkers dan in de grote banken. ,,Dat komt omdat wij werken met tussenpersonen. Wij distribueren niet rechtstreeks, maar juist via organisaties die dicht bij een onderneming staan, zoals financieel adviseurs en accountants", zegt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple.

Maatwerk voor ondernemers


Zijn organisatie voorziet in leningen van een half miljoen tot vijf miljoen euro en richt zich met name op ondernemers die maatwerk nodig hebben. ,,Als je een nieuwe fabriekshal wil neerzetten met zeventig procent hypotheek, dan klop je gemakkelijk bij je bank aan. Maar heb je een investeringsplan om te groeien, dan wordt het moeilijker voor een bank omdat dit meer risico oplevert. Dan ben je bij ons aan het goede adres. Ja, we zijn door het hogere risico dan wel iets duurder, maar het maakt je plannen wel mogelijk.''

"Bovendien bekijken onze adviseurs altijd hoe een financieringsplan het meest gunstigst uitvalt voor de ondernemer. Bijvoorbeeld een deel via een standaard lening bij de bank en een deel via ons. Het zogenaamde stapelkrediet. Niks nieuws onder de zon overigens. Grote ondernemingen werken altijd al met meerdere financieringsvormen. Alleen ontbreekt het kleine ondernemers vaak aan een financiële man om dit soort constructies uit te zoeken.''
Michiel Slinkert, managing partner bij Caple

Financiële problemen


Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat veel ondernemers (32 procent) wel eens met financiële problemen te maken heeft gekregen als gevolg van een kredietaanvraag. ,,Hier ligt natuurlijk een belangrijke taak voor ons. Samen kijken naar een passende financiering. Op dit gebied heeft de ondernemer zelf natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Het is daarom verstandig om goed advies in te winnen bij professionele adviseurs", zegt Slinkert tot slot.

Dit artikel werd geplaatst op 28 februari op de website van De Ondernemer.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Beleggen tijdens de Oekraïne oorlog: Korte termijn beleggers gooien het roer om!

Aantal bezitters cryptocurrency in Nederland neemt fors toe

Vertrouwen van de Nederlander in Bitcoin daalt naar een absoluut dieptepunt

Nederlanders het minst in bezit van cryptocurrency binnen West-Europa