Nederlanders ventileren thuis meer in coronatijd

4 December 2020

Een gezond en comfortabel binnenklimaat is erg belangrijk, maar toch wordt hier niet veel over gesproken. In opdracht van Jaga Climate Designers heeft Markteffect onlangs een onderzoek uitgevoerd naar het binnenklimaat in huis, met de vraag wat vindt Nederland comfortabel? Verschillende onderwerpen vallen hieronder, zoals oververhitting in huizen, ventileren en verwarmen. En wat blijkt; Een derde van de Nederlanders is door corona meer gaan ventileren.

Onderzoek opzet


Markteffect heeft in opdracht van Jaga een onderzoek uitgevoerd onder 509 woningeigenaren in Nederland. Alle ondervraagden waren 25 jaar en ouder. Het onderzoek is afgenomen door middel van een online vragenlijst.

Ventileren


Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de Nederlanders thuis ‘ventileert’ door een raam open te zetten. Ongeveer de helft van deze groep is van mening dat dit voldoende is. De Nederlander geeft aan dat de motivatie voor het ventileren vooral komt de frisse lucht (86%) en de gezondheid (72%). Maar is het openzetten van een raam hiervoor genoeg? Ventileren is het 24 uur per dag aanvoeren van verse lucht. Een raam of deur open zetten is wel handig voor het binnen halen van frisse lucht, alleen het effect is echter snel weg.

Ventileren is van belang omdat wij de lucht in ons huis continu vervuilen op diverse manieren; denk hierbij aan ademen, koken, drogen, het doen van de was en ga zo maar door. Daardoor bevat de lucht na verloop van tijd veel schadelijke stoffen en vocht, wat (gezondheid) klachten kan veroorzaken. Door deze vuile lucht blijven virusdeeltjes ook langer in de lucht hangen, dit is het huidige coronatijdperk natuurlijk relevanter dan ooit.

“Heel leuk dat dit onderzoek over het binnenklimaat van de Nederlander nu wat meer aandacht krijgt. Ik heb er gedurende het onderzoek zelf ook nog wat van kunnen leren!”
Kirsten Ballemans - Onderzoeksspecialist

Mechanisch ventileren


Door het openzetten van ramen of roosters, gaat er veel warmte verloren en moet er binnen veel gestookt worden. Een optie om dit te voorkomen is een mechanisch ventilatiesysteem, dit systeem zorgt ervoor dat in elke ruimte van het huis altijd voldoende verse lucht wordt toegevoerd op basis van CO2 detectie. Een deel van de Nederlandse bevolking is al eigenaar van een mechanisch ventilatiesysteem (31%). Van deze eigenaren was 41% niet op de hoogte dat dit regelmatig onderhouden en gereinigd moet worden.

Dit onderzoek was zoals voorheen al vermeld in samenwerking met Jaga Climate Designers.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Ruim 2 miljoen Nederlanders aan het einde van de maand regelmatig te weinig geld voor boodschappen

Onderzoek naar de Online Meubelmarkt - Stijging van online verkopen meubelen

Helft Nederlanders draagt oortjes in het verkeer, vaak tegen beter weten in

Meer dan een kwart van de Nederlanders overweegt een warmtepomp