Bijna helft van de Nederlanders heeft poepangst

Sommigen zijn bang voor spinnen, anderen zijn bang voor hoogtes… en dan heb je nog degenen die bang zijn voor poepen buitenshuis. Maar liefst 41 procent van de Nederlanders durft geen grote boodschap buiten de deur te doen. Een poepdokter vertelt waardoor dit komt én hoe je van die ‘angst’ afkomt.

Vooral vrouwen hebben er last van

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) niet naar het toilet durft wanneer zij weten dat anderen hen zullen horen. Vrouwen schamen zich iets vaker dan mannen tijdens het poepen. Eén op de vier mannen heeft hier namelijk helemaal geen problemen mee, tegenover 18 procent van de vrouwen. Nogal een verschil dus.

Tips om van je poepangst af te komen

Gottenbos heeft over dit fenomeen een boek geschreven, genaamd De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont. Ze schrijft dat veel mensen zich niet echt veilig voelen op bijvoorbeeld het kantoortoilet, dat dat verkrampend werkt, waardoor het ontlasten niet lukt.

Ook op kantoor moet volgens Gottenbos gedacht worden aan een goede wc met een prettige sfeer. Met deuren die helemaal afgesloten kunnen worden en misschien zelfs een muziekje. „Dat helpt heel erg. Zeker als je een nieuw kantoorgebouw in gaat richten: maak het toilet een prioriteit. Het is ook voor werkgevers heel belangrijk dat de darmflora van hun werknemers goed is. Als je je afvalstoffen niet goed kwijt kunt op kantoor, dan leidt dat niet alleen tot darmproblemen, maar het heeft ook invloed heeft op je vermogen om te focussen, dingen te onthouden én op je immuunsysteem en dus leiden goede toiletten tot minder ziekteverzuim.”

Ook heeft Gottenbos een aantal tips. Ze geeft aan dat een noise cancelling koptelefoon werkt om van je poepangst af te komen of gewoon je ogen te sluiten en doen alsof je thuis bent. „De twee belangrijkste dingen zijn: ga als je moet en neem de tijd.”

Over het onderzoek

Het nieuws komt naar voren uit onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van badkamerspecialist Saniweb onder meer dan 1500 respondenten. Bekijk hier het gehele artikel

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Ruim 2 miljoen Nederlanders aan het einde van de maand regelmatig te weinig geld voor boodschappen

Onderzoek naar de Online Meubelmarkt - Stijging van online verkopen meubelen

Helft Nederlanders draagt oortjes in het verkeer, vaak tegen beter weten in

Meer dan een kwart van de Nederlanders overweegt een warmtepomp