63% Nederlanders vermijdt centrum Amsterdam bij mogelijke tolheffing

11 mei 2018

Vorige week kwam in het nieuws dat de gemeente Amsterdam een tolheffing overweegt voor doorgaand verkeer, om zo de hoeveelheid verkeer terug te dringen. Uit recent onderzoek van onafhankelijk onderzoekbureau Markteffect onder ruim 500 Nederlanders is gebleken dat 63% van de Nederlanders inderdaad de binnenstad van de hoofdstad eerder zal vermijden in het geval van een mogelijke tolheffing.

Deze mening wordt breder gedeeld onder de stemmers van rechtse dan linkse partijen. Bovendien geeft 56% aan dat het centrum van Amsterdam in dat geval minder aantrekkelijk wordt om te bezoeken. Dat de maatregel ingrijpend is, blijkt uit het feit dat bijna de helft van de bezoekers van Amsterdam in de afgelopen vijf jaar dit bezoek met de auto bracht.

Hoewel de maatregel door een tolheffing het verkeer in de binnenstad effectief terug kan dringen, wordt deze niet breed gedragen door de gemiddelde Nederlander. Slechts een kwart geeft aan de maatregel noodzakelijk te achten. De houding richting deze maatregel is in 42% van de gevallen dan ook (zeer) negatief.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Digitalisering helpt bij terugdringen personeelstekort

1 op de 3 grote bedrijven weet nog niet dat ze vanaf 2024 alle reizen van werknemers moeten bijhouden om hun CO2-uitstoot te meten

Gemengde reacties in Nederland op afschaffing STAP-budget