Ruim 3,5 miljoen Nederlanders overwegen te investeren in Bitcoin

For the English version of this page, please click here.

30 maart 2021

Download hier de gratis resultaten of neem contact op met Client Consultant Bas de Vries voor de volledige rapportage.

De koers van de Bitcoin is al jarenlang onderwerp van gesprek en inmiddels kent bijna iedereen in Nederland deze cryptomunt. Maar wordt de Bitcoin eigenlijk gezien als gebakken lucht of als een veilige haven?

Onderzoeksbureau Markteffect voerde in maart een uitgebreid onderzoek uit naar de houding, het sentiment en het investeringsgedrag rondom de Bitcoin, en de eerste resultaten zijn bekend. Wat blijkt? Bijna 700.000 Nederlanders hebben inmiddels Bitcoin (of een deel daarvan) in bezit en daarnaast overwegen ruim 3,5 miljoen Nederlanders om ook in te stappen, waarvan bijna de helft zelfs al het komende jaar. 

Huidige situatie


Op dit moment zijn 700.000 Nederlanders (5%) in het bezit van Bitcoin. Hiervan is maar liefst 62% het afgelopen jaar pas ingestapt en de helft (53%) geeft aan minimaal € 1.000 (gelijk aan 0,020 Bitcoin) te hebben geïnvesteerd. 

Nagenoeg alle Nederlanders (91%) zijn bekend met de Bitcoin en 25% geeft aan het investeren in de Bitcoin te overwegen. Er wordt zelfs door 14% aangegeven het komende jaar zeker, dan wel waarschijnlijk, de eerste belegging in Bitcoin te gaan doen. 

Bitvavo, één van de grootste cryptocurrency aanbieders van Nederland, ziet dat het animo voor Bitcoin blijft groeien. Zo vertelt Willem Jan Rutgers, Head of Marketing bij Bitvavo:  "Vanaf januari dit jaar zien wij een flinke toename in het aantal mensen dat investeert in Bitcoin. Een hogere prijs zorgt voor meer bekendheid en veel Nederlanders nemen nu de stap om te gaan investeren. Het rendement op spaargeld is er niet, dus mensen zoeken een alternatief om vermogen op te bouwen en te behouden." 

Infographic met de eerste resultaten

Het risico van de investering in Bitcoin is minder belangrijk


Ongeveer één op de drie Nederlanders (34%) heeft momenteel één of meerdere beleggingen uit staan, waarvan 5% (ook) in Bitcoin. Risico en rendement worden door respectievelijk 54% en 47% van de Nederlanders als de belangrijkste aspecten gezien om een goede keuze te kunnen maken over een belegging. 

Bij het beleggen in Bitcoin wordt het risico van de belegging als minder belangrijk gezien. Van de Nederlanders die overwegen in Bitcoin te investeren, wordt risico door slechts 22% genoemd als belangrijk aspect voor het maken van een goede keuze. Het belang van het rendement onder de Nederlanders die overwegen in Bitcoin te beleggen, wijkt vrijwel niet af en wordt door 48% als belangrijk aspect gezien. 

Rapportage en onderzoeksverantwoording


Het onderzoek werd in maart 2021 uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect onder een representatieve steekproef van 1.020 respondenten in de leeftijd van 18 jaar en ouder. De koers van de Bitcoin stond op het moment van het veldwerk rond de $ 55.000.


Download hier de gratis resultaten of neem contact op met Client Consultant Bas de Vries voor de volledige rapportage. De volledige rapportage kunt u voor € 1.950,- kopen. Betalen in Bitcoin? Dat wordt in dit geval natuurlijk beloond. De rapportage is dan voor € 1.450,- te koop en wordt op de dag van de aankoop omgerekend naar Bitcoin.

 

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Ruim 2 miljoen Nederlanders aan het einde van de maand regelmatig te weinig geld voor boodschappen

Minderen we nog steeds in vleesconsumptie en wat motiveert ons?

Podcast razend populair onder tieners en studenten, aantal luisteraars stabiel