Populariteit carnaval
nog niet als vanouds

De komende dagen kan en mag het carnavalsfestijn weer los. Het animo blijkt in Noord Brabant en Limburg, in een verbeterde coronasituatie, hoger dan vorig jaar, maar nog niet op oude niveau. Onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect heeft onderzocht hoe groot het animo is, in welke mate en de manier waarop de coronacrisis het feest van afgelopen jaar heeft beïnvloed en hoe er dit jaar gefeest gaat worden.

Carnaval in 2022 vs. 2021

Ruim drie op de tien (34%) mensen uit zowel Noord Brabant als Limburg zijn van plan dit jaar carnaval te gaan vieren. Het zijn met name mannen in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar die van plan zijn om carnaval te vieren. Zo geeft 26% van de mannen tegenover 14% van de vrouwen aan van plan zijn carnaval te vieren en 30% van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar tegenover 27% uit de categorie 35 tot en met 54 jaar en 9% van de 55-plussers.

De versoepelingen in maatregelen rondom het coronavirus zijn voor hen precies op tijd gekomen. Vorig jaar bleek het percentage mensen die van plan waren carnaval te gaan vieren voor bovengenoemde provincies nog 22%. Het blijkt dat over het algemeen de Brabanders minder last hebben gehad van de toen geldende maatregelen. Voor 61% van de Brabanders die vorig jaar carnaval hebben gevierd, hebben de maatregelen wel impact gehad op de feestplannen, maar ondanks dat hebben zij toch een leuke carnaval gehad. Voor de Limburgers is dit slechts voor 22% het geval, 74% van hen geeft juist aan dat de carnaval (iets) minder leuk was door de maatregelen.

Voordat Corona in maart 2020 ons land in haar greep nam, vierde maar liefst 49% van de Brabanders en 55% van de Limburgers carnaval. Corona heeft zo haar werking op het carnavalsleven gehad, maar het lijkt erop dat het animo weer terug begint te komen.

Het gezelschap

Of men van plan is carnaval te gaan vieren met mensen buiten het huishouden, lijkt in lijn te liggen met de leeftijd. Zo geeft 68% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar aan van plan te zijn om met mensen buiten het huishouden carnaval te gaan vieren, 50% van de mensen tussen de 35 en 54 jaar en ‘slechts’ 39% van de 55-plussers. Zij vieren het liever met mensen uit het eigen huishouden.

Hoe men het ook van plan is te gaan vieren, het blijkt dat ze er in ieder geval zin in hebben:

“Ik ga het vieren met gezellige muziek, drank en lekker eten. Maar vooral lekker hossen en swingen buiten.”
Één van de respondenten over hoe ze dit jaar carnaval vieren.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in februari 2022 onder een representatieve steekproef van 1.032 Nederlandse respondenten.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Minderen we nog steeds in vleesconsumptie en wat motiveert ons?

Podcast razend populair onder tieners en studenten, aantal luisteraars stabiel

Weer meer podcastluisteraars in Nederland (7 miljoen), ook live events steeds populairder

Humor in marketing: Wanneer ben je spot on en wanneer sla je de plank mis?