Ruim één op de drie IT-beslissers verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling

Ruim één op de drie (37%) IT-beslissers kiest bij het ontwikkelen van een applicatie altijd voor low-code boven high-code. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 IT-beslissers en -beïnvloeders over ontwikkelen in low-code, uitgevoerd in opdracht van SAP- en OutSystems-dienstverlener en kennispartner myBrand Conclusion. De helft (48%) van de IT-beslissers en -beïnvloeders vindt dat het ontwikkelen van een idee naar een werkende applicatie sneller gaat met low-code dan met high-code.

Maatwerksoftware versus standaardsoftware

Als applicaties eenmaal ontwikkeld zijn, is natuurlijk de vraag hoe vaak ze succesvol in productie worden genomen. In veel gevallen (37%) geldt dit voor de helft tot driekwart van de ontwikkelde maatwerkoplossingen. Bij 35 procent van de organisaties is dit een kwart tot de helft van de oplossingen. Naast het zelf ontwikkelen van applicaties, maken organisaties ook gebruik van standaardsoftware. Volgens de meerderheid (58%) van de IT-beslissers en -beïnvloeders voegt standaardsoftware direct waarde toe aan de organisatie. Bijna twee op de drie (65%) proberen standaard bedrijfsprocessen dan ook zoveel mogelijk onder te brengen in standaardsoftware.

Over de toepassing van maatwerksoftware zijn de meningen verdeeld. Twee op de vijf (40%) IT-beslissers vinden dat er binnen de organisatie onnodig vaak maatwerksoftware wordt toegepast. Een kwart is het hier niet mee eens. Eén op de drie (35%) zegt low-code vooral niet snel in te zetten voor kernprocessen. De kans is groter dat organisaties low-code inzetten voor front-end applicaties. Een kwart geeft aan low-code enkel hiervoor geschikt te vinden. Daarnaast is er een groep die dusdanig enthousiast is over low-code, dat high-code softwareontwikkeling wellicht volledig verleden tijd wordt. Eén op de drie (34%) wil in de toekomst stoppen met het ontwikkelen in high-code.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van myBrand Conclusion. Aan het onderzoek deden 504 IT-beslissers en IT-beïnvloeders mee die werkzaam zijn in een organisatie met minimaal honderd medewerkers. Het functieniveau van de respondenten was zowel uitvoerend (21%), als middenmanagement (55%) als hoger management (24%).

Lees het hele artikel dat op 22 maart is geplaatst op de website van MyBrand.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Werkvloer vindt dat meldingen sneller opgelost kunnen worden

Slechts kleine meerderheid organisaties kan snel reageren op veranderende markt

Een derde organisaties ziet ERP-systeem als belemmering voor klanttevredenheid

Organisaties missen waarde uit data door onbegrip business en IT

<p>Davy <span>Zwegers</span></p>

Davy Zwegers

Client Consultant