In het afgelopen jaar ervaarden Belgische werknemers ongekende niveaus van stress en professionele uitputting

Een en ander blijkt uit recent onderzoek dat e-learningplatform GoodHabitz liet uitvoeren in samenwerking met Markteffect. Wereldwijd namen 24.235 werknemers deel, in België 1.229.

Meer dan de helft van de werknemers verbergt hun stress

In het afgelopen jaar hebben ervaarden Belgische werknemers ongekende niveaus van stress en professionele uitputting. 54% van de gestreste werknemers koos ervoor om hun problemen alleen aan te pakken. Ze krgen niet de steun van hun leidinggevenden.

Onder de 46% die hun symptomen van stress aan hun werkgever heeft gemeld, kreeg  30% niet de nodige steun om te herstellen.

Deze stille crisis rond stress benadrukt de noodzaak aan werkomgevingen waar open gesprekken over mentale gezondheid niet alleen worden getolereerd, maar ook actief worden aangemoedigd.

Naast transparantie is het essentieel om werknemers en werkgevers  uit te rusten met de nodige vaardigheden en middelen om begripvolle en meelevende gesprekken te voeren.

De rol van de leidinggevende

Opvallend is dat de meerderheid van de  Belgische werknemers (63%) graag wil dat hun welzijn vaker besproken wordt met hun leidinggevende. Daarom is het nodig om meer in te zetten op opleidingen voor leidinggevenden op dit vlak. Volgens Sandrien Boogaard, HR Director bij GoodHabitz, vereist dit niet alleen mentale gezondheidssteun, maar ook praktische tools en vaardigheden. Managers moeten hun leiderschap versterken door zichzelf te trainen in regelmatige discussies over welzijn.

De rol van persoonlijke ontwikkeling in werkgeluk

De resultaten benadrukken een cruciaal, maar vaak onderschat element in het verbeteren van het welzijn en de productiviteit van werknemers. Volgens de gegevens uit het onderzoek blijven financiële beloningen een essentiële rol spelen in de tevredenheid op het werk.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is in opdracht van Goodhabitz wereldwijd uitgevoerd door Markteffect onder 24.235 werknemers, waarvan 1.229 in België. Bekijk hier het gehele artikel op HRmagazine.be.

 

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Digitalisering helpt bij terugdringen personeelstekort

Eén op de vijf bedrijven heeft geen aandacht voor vitaliteit

Nederlandse medewerkers ontevreden over interne trainingen

<p>Bas <span>de Vries</span></p>

Bas de Vries

Client Consultant