Aantal bezitters cryptocurrency in Nederland neemt fors toe

In de afgelopen drie maanden is het aantal bezitters van cryptocurrency in Nederland fors toegenomen. Op dit moment heeft één op de vijf Nederlanders (20%) Bitcoin of een andere vorm van digitale valuta in zijn of haar bezit. Zo blijkt uit de allerlaatste kwartaalmeting van de Markteffect Bitcoin Monitor, die periodiek inzicht geeft in het consumentenvertrouwen en het sentiment rondom deze nieuwe vorm van beleggen.

Qua bekendheid is Bitcoin is nog altijd met afstand de meest bekende cryptovaluta. Ook weet een toenemend aantal Nederlanders dit uit zichzelf te noemen als zij naar verschillende soorten cryptocurrency worden gevraagd (spontane bekendheid gestegen van 65% naar 70%). Toch hebben zij voornamelijk negatieve associaties met Bitcoin. Van alle aspecten waar men zoal aan denkt, heeft de helft (50%) een negatieve lading en is ‘slechts’ 19% positief van aard, dit laatste bedroeg in het vorige kwartaal zelfs maar 17%. Net als de koers is sinds het begin van dit jaar ook het vertrouwen in Bitcoin gedaald, zo geeft men momenteel een rapportcijfer van 3,8. Het wantrouwen is voornamelijk te herleiden naar de leeftijdscategorie 55 jaar en ouder. Zij geven een 2,8 ten opzichte van 18 tot en met 25 jarigen die hun vertrouwen met een 4,8 uitdrukken.

Ondanks alles is het aantal Nederlanders dat investeert in cryptocurrency in het algemeen toegenomen. Zo is het aantal Bitcoin-bezitters van 9% naar 13% gestegen. Van degene die cryptocurrency bezitten, omschrijft (37%) zijn of haar kennis over Bitcoin als (zeer) goed. De drie meest bekende Nederlandse aanbieders zijn Bitvavo (21%), Bitcoin Meester (14%) en BLOX (13%).

Een derde van alle Nederlanders (34%) denkt overigens dat Bitcoin zijn hoogste punt al bereik heeft, voorheen dacht een op de vier Nederlanders (25%) dat. Bovendien wordt de koers van Bitcoin over één jaar gemiddeld op € 14.944,- geschat. Een kwartaal geleden lag de geschatte waarde veel hoger: € 21.005,-. Desondanks is 6% van plan om het komende jaar voor het eerst te gaan investeren.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in augustus 2022 onder een representatieve steekproef van 1.002 Nederlandse respondenten van 18 jaar of ouder.

 

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Minderen we nog steeds in vleesconsumptie en wat motiveert ons?

Podcast razend populair onder tieners en studenten, aantal luisteraars stabiel

Weer meer podcastluisteraars in Nederland (7 miljoen), ook live events steeds populairder

Humor in marketing: Wanneer ben je spot on en wanneer sla je de plank mis?

<p>Bas <span>de Vries</span></p>

Bas de Vries

Client Consultant