Een derde van werkend Nederland is onzeker om weer de schoolbanken in te gaan

Bijna een derde van werkend Nederland (31%) geeft aan onzeker te zijn om zich te laten om- of bijscholen. Redenen waarom werkende Nederlanders juist wel een opleiding overwegen, zijn persoonlijke interesse (24%), een hoger salaris (24%) en de uitdaging (22%). Voor 28 procent van de werkende Nederlanders is persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste drijfveer voor om- of bijscholing.

Kansrijk beroep

Vier op de tien werkende Nederlanders (41%) overwegen een opleiding in een vakgebied dat als kansrijk wordt beschouwd. UWV brengt elk jaar kansrijke beroepen in beeld. In het overzicht van juli 2023 worden verpleegkundige, een baan in de ouderenzorg en zelfstandig kok als kansrijke beroepen bestempeld. De vraag naar professionals is in de vakgebieden op de lijst groter dan het aanbod van werkzoekenden. Wat betekent dat de kansen voor beroepsgeschoolde medewerkers hoog zijn.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Scheidegger uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Markteffect. Voor het onderzoek zijn 1.063 werkende Nederlanders ondervraagd. 

Bekijk hier de infographic van Scheidegger.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Hoe staat het ervoor met de customer experience in Nederland in 2024?

Digitalisering helpt bij terugdringen personeelstekort

<p>Davy <span>Zwegers</span></p>

Davy Zwegers

Client Consultant Onderwijs