Onderzoek naar veiligheid op de werkvloer

Medewerkers zijn het visitekaartje van vrijwel iedere organisatie en hebben om die reden veel invloed op de tevredenheid van je klanten, maar kunnen ook in positieve zin bijdragen aan groei. Onderzoek heeft aangetoond dat de klanttevredenheid bij organisaties met betrokken en bevlogen medewerkers tot 12% hoger ligt en tevens zorgt voor een positiever bedrijfsresultaat.

Het spreekt dan ook voor zich dat de meeste organisaties de betrokken- of bevlogenheid van hun medewerkers veelal jaarlijks in kaart brengen om zo te achterhalen hoe ze dit kunnen verhogen en talent kunnen boeien of aan zich kunnen (blijven) binden.

Toch leert de ervaring dat één aspect vaak onderschat of zelfs vergeten wordt, namelijk: een sociaal veilige werkomgeving. Een recente meting van Markteffect heeft uitgewezen dat maar liefst 15% van alle medewerkers zich de afgelopen drie maanden minstens één keer onprettig heeft gevoeld op de werkvloer. Nog eens 8% van alle medewerkers voelde zichzelf minstens één keer onveilig.

Helaas is het niet ongewoon dat medewerkers zich onprettig of onveilig voelen op de werkvloer. Als werkgever, collega en als mens proberen we dat natuurlijk zo veel mogelijk te voorkomen en op te lossen door bijvoorbeeld vertrouwenspersonen aan te stellen, gebruik te maken van externe software en van anonieme meldingen om de drempel te verlagen. Dit alles om bij te dragen aan een veilige en prettige werkomgeving.

Uiteraard is te hopen dat dit op uw werkvloer niet het geval is en dat als een medewerker zich onprettig of onveilig voelt dit meldt, zodat bekend is wat de reden daarvan is. Helaas is dat meer dan eens niet het geval (geweest) of wordt er niet op de juiste wijze naar gehandeld.

Weet u hoe 'prettig en veilig' uw medewerkers zich écht voelen?

Bij Markteffect proberen wij op onze eigen wijze ook een steentje bij te dragen aan dit thema. Wij hebben een pulse meting ontwikkeld, die via een onafhankelijke en anonieme wijze medewerkers de kans geeft om hun ervaringen te delen t.a.v. de werkomgeving. Met een beknopte vragenlijst brengen we in kaart hoe uw organisatie scoort op dit thema én zetten we dit af tegen een benchmark onderzoek wat wij in een recente meting hebben uitgevoerd. Tegen de investering van slechts €950,- helpen wij het laagdrempelig en kort in kaart te brengen, zodat u weet wat er speelt!

Meer informatie?

Voor meer informatie over de pulse meting kunt u de whitepaper ‘Veiligheid op de werkvloer’ downloaden waarin we kort de projectspecificaties doorlopen en het onderzoek uitgebreider toelichten of neem contact op met Consultant Joris van Leenders.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Hoe staat het ervoor met de customer experience in Nederland in 2024?

Digitalisering helpt bij terugdringen personeelstekort

Eén op de vijf bedrijven heeft geen aandacht voor vitaliteit

Joris <span>van Leenders</span>

Joris van Leenders

Client Consultant