23% van bouwprofessionals gebruikt machines zonder bevoegdheid

In de bouw worden veiligheidsprotocollen soms over het hoofd gezien door tijdsdruk, en gebrek aan middelen. Zo gebruikt 24% van de bouwprofessionals onveilige machines en werkt 23% met machines zonder de vereiste bevoegdheid, blijkt uit de Boels Rental Bouwindex*, een Nederlands onderzoek onder bouwprofessionals. Ondanks deze risico’s meent 67% van de professionals dat er voldoende maatregelen worden genomen op bouwplaatsen.

Hoe kunnen we evenwicht vinden tussen het behalen van deadlines en het handhaven van veiligheid? Boels Rental deelt drie belangrijke overwegingen. 

Voorkom ongelukken met valpreventie

De opkomst van slimme veiligheidsrusting, zoals helmen en harnassen met sensoren, maakt het mogelijk om in real-time risico’s te identificeren. Deze sensoren monitoren de omgeving en sturen direct een waarschuwing naar de drager als zich een risicovolle situatie voordoet.

Coördineer veiligheidsbeheer

Volgens 68% van de bouwprofessionals neemt de kans op ongelukken toe wanneer meerdere partijen op een bouwplaats aanwezig zijn. Sinds de invoering van de Omgevingswet is het verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Dit zorgt hopelijk voor een veiligere werkomgeving.

Meer training 

Meer educatie en training op het gebied van veiligheid benadrukt het belang ervan. Training helpt niet alleen veiliger werken, maar volgens bouwprofessionals helpt het ook om efficiënter (34%) en innovatiever (26%) te werken.

Het vinden van een balans tussen veiligheid en efficiëntie vereist een zorgvuldige afweging. Alleen op die manier kunnen we zorgen voor geen ongelukken op de bouw.

Over dit onderzoek

Dit onderzoek uitgevoerd door Markteffect onder 404 Nederlanders werkzaam binnen de bouwsector. Bekijk het gehele artikel van Bouwmagazine.nl hier.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Onderzoek in de zakelijke markt: Hier houden ondernemers en zakelijke beslissers in Nederland zich mee bezig

Misvattingen en kennisgebrek stagneren transitie duurzaam vervoer

Hoe staat het ervoor met de customer experience in Nederland in 2024?

<p>Michael <span>Petit</span></p>

Michael Petit

Manager Marketing & Client Consultant