Financiële banen op de tocht door robotisering

1 november 2018

Bestaat je baan nog over tien jaar? Mensen die werken in de financiële sector vermoeden dat er in de toekomst veel minder werk is in de financiële dienstverlening. Vooral robotisering gaat banen kosten.

Dat blijkt uit een peiling van Markteffect, in opdracht van fintech-bedrijf Onguard. Meer dan 300 mensen vulden de enquête in. Zij werken bijvoorbeeld bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen of andere financieel dienstverleners. Bijna 70 procent denkt dat robotisering in de toekomst de belangrijkste oorzaak van de tanende werkgelegenheid in de branche zal zijn.

Nu al structurele krimp

financiële sector is volgens het UWV de enige sector in onze economie die structureel krimpt. Tussen 2012 en 2017 daalde het aantal banen in die branche met 15 procent, naar zo'n 211.000. Die krimp houdt aan. Het UWV vermoedt dat er jaarlijks zo'n 3.800 financiële banen verdwijnen.

Dat komt volgens het UWV met name door het internet: klanten regelen hun financiële zaakjes online en gaan niet meer naar een kantoor. Vooral verzekeringsagenten, filiaalhouders en bankmedewerkers raakten werkloos.

Nieuwe technologieën, zoals robotisering, kunstmatige intelligentie en big data gaan de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening verder teisteren, verwachten de respondenten. In plaats van menselijke adviseurs zullen robots klanten bijvoorbeeld helpen.

Dit artikel werd geplaatst op 1 november 2018 op de website van RTLZ Nieuws.

Naar het overzicht

Bekijk ook

Wilt u meer weten? Hier vindt u nog enkele relevante nieuwsartikelen. Zo mist u niks meer van wat speelt in uw branche.

Terug naar het overzicht

Werkvloer vindt dat meldingen sneller opgelost kunnen worden

Slechts kleine meerderheid organisaties kan snel reageren op veranderende markt

Een derde organisaties ziet ERP-systeem als belemmering voor klanttevredenheid

Organisaties missen waarde uit data door onbegrip business en IT